Γιατί ο Mick Jagger πίστευε ότι το rock and roll έχει πεθάνει

Η σκληρή άποψη του Mick Jagger για το rock and roll.

Η άποψη ότι το rock and roll έχει πεθάνει κυκλοφορεί πολύ συχνά. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο παλιά, αλλά για κάθε ώρα που η rock μουσική απουσιάζει από τα charts, υπάρχει ένα παιδί στο δωμάτιο του που σιγά – σιγά γράφει τραγούδια, ελπίζοντας να δημιουργήσει κάτι που θα κατακτήσει τον κόσμο.

Όμως, ο Mick Jagger πιστεύει ότι οι πολιτικές τάσεις είναι αυτές που εμπόδισαν τη rock να διατηρήσει τη σοβαρότητά της.

Όταν οι Rolling Stones ξεκίνησαν την καριέρα τους, η μουσική δεν έπρεπε να ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Έπαιζαν blues και μερικοί από τους σπουδαιότερους μπλουζίστες δεν χρειάζονταν να ανησυχούν για τίποτα άλλο πέρα από το αφεντικό που τους καταπίεζε ή μία γυναίκα που τους πλήγωσε.

Διαφήμιση

Την ίδια στιγμή, όμως, έπρεπε οι καλλιτέχνες να αγνοήσουν τον πόλεμο του Βιετνάμ;

Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του rock and roll, ο κόσμος βρισκόταν ακόμη σε έναν από τους πιο τραυματικούς πολέμους που είχε δει, ενώ αμέτρητες ήταν οι πολιτικές συγκεντρώσεις και οι πολιτικές συζητήσεις για τους αθώους ανθρώπους που σκοτώνονταν.

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στο rock and roll, οι Beatles ασχολήθηκαν με τον πολιτικό λόγο πριν τους Rolling Stones, με τον John Lennon να ανάβει την πρώτη πραγματική σπίθα στο «Revolution» το 1968.

The Beatles - Revolution

Όταν οι Rolling Stones έμαθαν τις ταραχές στους δρόμους από τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν, έγραψαν το «Street Fighting Man» (1968), ένα τραγούδι που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ύμνους της ιστορίας τους.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Rolling Stones: Επετειακές εκδόσεις για τα 30 χρόνια του «Voodoo Lounge»

Αυτά τα τραγούδια τα έγραφαν καλλιτέχνες που δεν μπορούσαν να αδιαφορήσουν για όσα συνέβαιναν στον κόσμο γύρω τους, αλλά ο Mick Jagger θεωρεί πλέον ότι όλη αυτή η κατάσταση ήταν υπερβολική.

«Βασικά, το rock and roll δεν είναι διαμαρτυρία και δεν ήταν ποτέ. Δεν είναι πολιτική», δήλωσε στο Classic Rock Stories.

«Προκαλεί ενδοοικογενειακή ένταση. Τώρα, ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει, γιατί οι πατέρες δεν εξοργίζονται με τη μουσική. Άρα το rock and roll έχει πεθάνει, όλα αυτά έχουν τελειώσει», υποστήριξε.

Ενώ υπάρχουν στοιχεία αλήθειας στην ιδέα ότι η rock and roll είναι νεκρή από αυτή την άποψη, αυτό δεν σημαίνει έχει μπει τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Η rock δεν είναι νεκρή, απλά βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση.

Ακόμα κι αν χάσει την αίγλη της η χρήση της rock για τη συσπείρωση σε έναν πολιτικό ή κοινωνικό σκοπό, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που θα θέλουν να βάλουν τη δική τους πινελιά.

Διαφήμιση

Αν μη τι άλλο, η rock έχει επισκιαστεί από τους hip-hop καλλιτέχνες εδώ και δεκαετίες, με τον Kendrick Lamar να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιτέχνη αυτή τη στιγμή που έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική του για να θίξει κοινωνικά ζητήματα.

Όσο για τον Mick Jagger και τους Rolling Stones, εκείνη η εκδοχή της rock and roll δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο και αναζητούν το επόμενο πράγμα που θα βάλει φωτιά στον κόσμο τους. Όπως φαίνεται, το βρήκαν στο τελευταίο άλμπουμ τους «Hackney Diamonds» (2023), την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με το νέο υλικό μετά από 18 χρόνια.

Είναι μία αναζήτηση που συνεχίζεται, μία αέναη πάλη ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Και ενώ ο Mick Jagger μπορεί να θρηνεί την απώλεια της «επαναστατικής» rock, η αλήθεια είναι ότι η μουσική αυτή ποτέ δεν έπαψε να εξελίσσεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Rolling Stones: Έχουν ένα άλμπουμ στο Top 10 των ΗΠΑ κάθε δεκαετία από το 1960 μέχρι σήμερα

Από τα blues των απαρχών της, μέχρι τα πειραματικά μονοπάτια που χάραξαν οι Pink Floyd και οι Radiohead, η rock πάντα έβρισκε τρόπους να αναγεννιέται.

Αυτή η νέα εποχή της rock είναι πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή και πιο ποικιλόμορφη από ποτέ. Οι μουσικοί πειραματίζονται με νέους ήχους, αναμειγνύουν είδη και δημιουργούν μουσική που δεν χωράει σε καλούπια.

Η rock είναι μία στάση ζωής, ένας τρόπος έκφρασης, μία κραυγή ελευθερίας. Και όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν, να αμφισβητήσουν, να ονειρευτούν, η rock θα συνεχίσει να ζει.

Ίσως η rock να μην είναι πια η κυρίαρχη δύναμη που ήταν κάποτε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νεκρή. Απλώς αλλάζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Και όπως πάντα, θα είναι εκεί για να μας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις πrockλήσεις της ζωής και να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον.

The Rolling Stones - Street Fighting Man (Official Lyric Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ο Jay Weinberg κάνει ψυχοθεραπεία για την απομάκρυνσή του από τους Slipknot

Ο Jay Weinberg «δεν είναι ακόμα έτοιμος» να μιλήσει για τους Slipknot. Ο πρώην ντράμερ των Slipknot, Jay Weinberg, εξήγησε...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...