Ο Peter Gabriel επιστέφει με το «i/o» – Το πρώτο άλμπουμ του μετά από 21 χρόνια

Το «i/o» περιέχει 12 τραγούδια – Σε δύο διαφορετικές εκδοχές

Ο Peter Gabriel κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ του μετά από 21 χρόνια.

Στο τέλος μιας χρονιάς κατά την οποία κυκλοφορούσε ένα νέο τραγούδι σε κάθε πανσέληνο, καθώς και με ζωντανές εμφανίσεις σε ενθουσιώδες κοινό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Peter Gabriel παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ του, «i/o».

Το «i/o» περιέχει 12 τραγούδια με χάρη, βαρύτητα και μεγάλη ομορφιά, που αποτελούν μία ευπρόσδεκτη επιβεβαίωση όχι μόνο της σταθερής ικανότητας του Peter Gabriel να γράφει τραγούδια που σε καθηλώνουν, αλλά και αυτής της συναρπαστικής φωνής, που παραμένει τέλεια, απολαυστικά ανέπαφη.

Διαφήμιση

Καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, τα έξυπνα και εύστοχα – συχνά προκλητικά – τραγούδια πραγματεύονται τη ζωή και το σύμπαν.

Η σύνδεσή μας με τον κόσμο γύρω μας – «Είμαι απλώς ένα μέρος των πάντων» τραγουδά ο Peter Gabriel στο ομώνυμο τραγούδι «i/o» – είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αλλά το ίδιο ισχύει και για το πέρασμα του χρόνου, τη θνητότητα και τη θλίψη, παράλληλα με θέματα όπως η αδικία, η παρακολούθηση και οι ρίζες της τρομοκρατίας.

Αλλά αυτός δεν είναι ένας πανηγυρικός δίσκος. Αν και έχει χαρακτήρα προβληματισμού, η διάθεση δεν είναι ποτέ αποκαρδιωτική- το «i/o» είναι μουσικά περιπετειώδες, συχνά χαρούμενο και τελικά γεμάτο ελπίδα, με αποκορύφωμα το ξεσηκωτικά αισιόδοξο τελευταίο τραγούδι, το «Live and Let Live».

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε ως επί το πλείστον στα Real World Studios και στο στούντιο του Peter Gabriel στο σπίτι του.

Διαφήμιση

Η μακροχρόνια προετοιμασία του «i/o» σημαίνει ότι έχει ένα μεγάλο κατάλογο συντελεστών. Ο Peter Gabriel έχει κρατήσει κοντά του τον έμπιστο στενό κύκλο των μουσικών του. Ο κιθαρίστας David Rhodes, ο μπασίστας Tony Levin και ο ντράμερ Manu Katché αποτελούν εξαιρετικές παρουσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Billie Eilish και Peter Gabriel ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της ένοπλης βίας

Αρκετά τραγούδια φέρουν το αποτύπωμα του μακροχρόνιου συνεργάτη του Brian Eno, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι συμμετοχές του Richard Russell, του πιανίστα Tom Cawley, των τρομπετίστα Josh Shpak και Paolo Fresu, της τσελίστριας Linnea Olsson και του keyboard player Don E.

Η κόρη του Peter, Melanie, προσφέρει τα ζεστά φωνητικά της, όπως και ο Ríoghnach Connolly των The Breath, ενώ οι μόνιμοι συνεργάτες του από τους Real World, Richard Chappell, Oli Jacobs, Katie May και Richard Evans αναλαμβάνουν ομαδικά τον προγραμματισμό και παίζουν διάφορα όργανα.

Η Χορωδία Gospel Soweto και η σουηδική ανδρική χορωδία Oprhei Drängar δανείζουν τις υπέροχες αρμονίες τους σε μία επιλογή τραγουδιών, ενώ τα εντυπωσιακά έγχορδα της New Blood Orchestra, υπό την καθοδήγηση του John Metcalfe, καταπραΰνουν και απογειώνουν ταυτόχρονα.

Peter Gabriel - i/o (Bright-Side Mix)

Καθώς ο Peter Gabriel είναι γνωστός ως ένας καλλιτέχνης που καινοτομεί, το «i/o» δεν είναι απλώς ένα άλμπουμ με δώδεκα τραγούδια.

Διαφήμιση

Και τα 12 τραγούδια έχουν υποβληθεί σε δύο στερεοφωνικές μίξεις: την Bright-Side Mix, την οποία επιμελήθηκε ο Mark «Spike» Stent, και την Dark-Side Mix, όπως τη διαμόρφωσε ο Tchad Blake.

«Έχουμε δύο από τους σπουδαιότερους mixers στον κόσμο, τον Tchad και τον Spike και σίγουρα δίνουν διαφορετικούς χαρακτήρες στα τραγούδια. Ο Tchad είναι σε μεγάλο βαθμό γλύπτης που δημιουργεί ένα ταξίδι με ήχο και δραματικότητα, ενώ ο Spike αγαπά τον ήχο και τη συναρμολόγηση αυτών των εικόνων, οπότε είναι περισσότερο ζωγράφος», σχολιάζει ο Peter Gabriel.

Και οι δύο εκδόσεις περιλαμβάνονται στο διπλό CD και είναι επίσης διαθέσιμες ξεχωριστά ως διπλά άλμπουμ βινυλίου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μια τρίτη εκδοχή – η In-Side Mix, σε Dolby Atmos, έρχεται με την υποστήριξη του Hans-Martin Buff «που κάνει θαυμάσια δουλειά δημιουργώντας αυτές τις πολύ πιο τρισδιάστατες μίξεις» και περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο τριών δίσκων, συμπεριλαμβανομένου του Blu-ray.

Peter Gabriel - This Is Home (Dark-Side Mix)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Peter Gabriel: Όλες οι λεπτομέρειες του νέου άλμπουμ του «i/o»

Συνεχίζοντας την ιδέα που αναπτύχθηκε για τα άλμπουμ «US» και «UP», ο Peter Gabriel προσκάλεσε και πάλι μία σειρά από εικαστικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν από ένα έργο τέχνης που θα συνοδεύει τη μουσική και κάθε ένα από τα 12 τραγούδια του «i/o». Σε κάθε παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο έργο, είτε ζωγραφικής, είτε φωτογραφίας, είτε γλυπτικής, είτε ακόμα και πλαστελίνης.

Η εξαιρετική ομάδα των δώδεκα καλλιτεχνών αποτελείται από τους Ai Weiwei, Nick Cave, Olafur Eliasson, Henry Hudson, Annette Messager, Antony Micallef, David Moreno, Cornelia Parker, Megan Rooney, Tim Shaw, David Spriggs και Barthélémy Toguo.

Ένας άλλος εικαστικός σύνδεσμος με τις προηγούμενες δουλειές του Peter Gabriel είναι το εξώφυλλο. Με την επιμέλεια του φωτογράφου Nadav Kander, παραπέμπει στα εξώφυλλα των προηγούμενων άλμπουμ του, τα οποία είναι πάντα παρόντα, αλλά, με εξαίρεση το «So», είναι ενοχλητικά συσκοτισμένα ή χειραγωγημένα.

Αυτοί οι αντίλαλοι του παρελθόντος μπορεί να ακούγονται ακόμα, αλλά το «i/o» είναι κατά βάση ένα άλμπουμ του «εδώ και τώρα» – και για το «εδώ και τώρα».

Πολλά από τα θέματά του μπορεί να είναι διαχρονικά, αλλά είναι επίσης και προειδοποιήσεις ότι ζούμε σε δανεικό χρόνο, τόσο ως πλανήτης όσο και ως άτομα. Όπως τραγουδά ο Peter Gabriel στο θεϊκό «So Much», «αυτή η έκδοση είναι περιορισμένη».

Η αναμονή άξιζε κάθε λεπτό. Το «i/o» είναι άλλος ένας θριαμβευτικός δίσκος του Peter Gabriel.

«Μετά από ένα χρόνο γεμάτο κυκλοφορίες σε κάθε πανσέληνο, είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω όλα αυτά τα νέα τραγούδια πάλι μαζί στο ωραίο “i/o” και έτοιμα για το ταξίδι τους έξω στον κόσμο», δηλώνει ο Peter Gabriel.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Steve Hackett: Η μουσική των Genesis χάθηκε στη μάχη μεταξύ Peter Gabriel και Tony Banks

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με έναν γαλαξία αστέρων για μία...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Rοb Halford: «Οι Judas Priest υπερασπιζόμαστε την πίστη του heavy metal από τότε που ξεκινήσαμε»

Ο Rοb Halford μίλησε για την ευθύνη των Judas Priest απέναντι στο κοινό τους. Οι Judas Priest, ένα από τα...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...