Rolling Stones: Όταν ο Mick Jagger ορκίστηκε να κάνει έναν ρατσιστικό και σεξιστικό δίσκο

Όταν ο Mick Jagger των Rolling Stones ορκίστηκε να κάνει έναν ρατσιστικό και σεξιστικό δίσκο.

Οι Rolling Stones είχαν δεχτεί πολλές φορές κριτική τις προηγούμενες δεκαετίες για τα αμφιλεγόμενα θέματα των τραγουδιών τους, όμως οι αντιδράσεις δεν άγγιζαν τον Mick Jagger.

Το δίλημμα του «διαχωρισμού της τέχνης από τον καλλιτέχνη» είναι ένα από τα πιο συχνά που αντιμετωπίζουμε στην εποχή και είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγουμε.

Αναμφισβήτητα, ο Mick Jagger είναι ένας μουσικός θρύλος, που σέβεται κανείς για τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική αξία του και την πολιτιστική επιρροή του. Ωστόσο, όταν τον σκεφτόμαστε ως άνθρωπο, πρέπει να τον ανεβάζουμε στο ίδιο βάθρο;

Διαφήμιση

Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ήταν ο κανόνας της rock ‘n’ roll να είσαι αιχμηρός στις συνεντεύξεις.

Είτε οι διάσημοι καταδίκαζαν τις προκαταλήψεις και τον φανατισμό είτε έμπλεκαν οι ίδιοι σε αυτά, σκόπιμα ή άθελά τους. Πολλοί από αυτούς τους σταρ απολάμβαναν τα φώτα της δημοσιότητας, με την ανέμελη στάση τους να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εικόνας τους.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος λέει κάτι λάθος τη λάθος στιγμή – μεγάλο μέρος της νοοτροπίας του punk ήταν η αμφισβήτηση του κατεστημένου. Αν όμως δεν σου άρεσε αυτό, ήταν πιο διασκεδαστικό να προσποιείσαι ότι ανήκεις σ’ αυτό.

Ο Mick Jagger έδωσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συνεντεύξεις του το 1978 στο NBC News όπου μίλησε για το άλμπουμ «Some Girls» των Rolling Stones.

Διαφήμιση

Το «Some Girls», ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τραγούδια των Rolling Stones, δέχτηκε κριτική για τους ρατσιστικούς και μισογυνιστικούς στίχους του, με το συγκρότημα να κατηγορείται για ρατσισμό και σεξισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πώς η Janis Joplin πήρε εκδίκηση από τους Rolling Stones

Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ήδη σε εριστική διάθεση, αφού δεν άφησε σχεδόν τον δημοσιογράφο να τελειώσει την ερώτησή του πριν πει ότι ο δίσκος είναι «σκουπίδι».

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί το άλμπουμ ρατσιστικό και σεξιστικό, ο Mick Jagger χλεύασε το ερώτημα και απάντησε με θράσος: «Το επόμενο θα είναι ακόμα πιο ρατσιστικό και πιο σεξιστικό. Θα είναι και πολύ καλύτερο».

Σίγουρα, τότε μάλλον ενόχλησε αρκετό κόσμο, αλλά ήταν της μόδας – ένα προσωπείο που έβαζαν οι σταρ είτε για να δείξουν αδιαφορία είτε για να φανούν πιο cool απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Για τους θαυμαστές του Mick Jagger, ίσως ήταν διασκεδαστικό να το βλέπουν και πιθανότατα να το εξέλαβαν ως μία ειρωνεία στους επικριτές του έργου του, που ανήκουν στη μειοψηφία, αλλά τελικά απλά δείχνει ανωριμότητα.

Διαφήμιση

Παρόλο που εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς, οι Rolling Stones έχουν δεχθεί αρκετή εξωτερική κριτική όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πολλοί θεωρούν τα τραγούδια τους υπερβολικά προσβλητικά ή ακατάλληλα.

Πολλοί θεωρούν το «Brown Sugar» ως ρατσιστικό τραγούδι, εν μέρει λόγω του τίτλου του, αλλά και λόγω των αναμφισβήτητα προβληματικών θεμάτων του, καθώς οι στίχοι φαίνεται να φετιχοποιούν τον «άλλο», απολαμβάνοντας την προσβλητικότητα της ίδιας της ύπαρξής του αντί να εφαρμόζουν το κατάλληλο επίπεδο σοβαρότητας σε μία έντονα ενοχλητική πραγματικότητα.

Η δημοτικότητα του τραγουδιού έχει συχνά επισκιάσει τους προκλητικούς στίχους του, οι οποίοι εξερευνούν μία σειρά από αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η δουλεία, το διαφυλετικό σεξ, η συνουσία και η χρήση ναρκωτικών.

Το 2021, ωστόσο, οι Rolling Stones ανακοίνωσαν ότι θα αφαιρούσαν το τραγούδι από το πρόγραμμα της περιοδείας τους στις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η άβολη συνάντηση John Lennon και Mick Jagger - Τι αποκαλύπτει ένα νέο βιβλίο για τους Beatles

Παρά τις αντιδράσεις, οι Rolling Stones δεν έχουν αποφύγει να θίξουν αμφιλεγόμενα θέματα στη μουσική τους.

Ο Mick Jagger έχει επίσης τονίσει ότι μερικά από τα πρώιμα τραγούδια τους, που θεωρούνταν σκανδαλώδη εκείνη την εποχή, μπορεί να φαίνονται λιγότερο χειμαρρώδη με τα σημερινά δεδομένα, ενδεικτικό της εξέλιξης των κοινωνικών προτύπων.

Some Girls (Remastered)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

André 3000: «Οι σημερινοί ράπερ ακούγονται όλοι ίδιοι»

Ο André 3000 εξηγεί ότι οι νέοι ράπερ δεν έχουν τον χρόνο να «καλλιεργήσουν τους εαυτούς τους». Ο André 3000...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...