Η SM Entertainment κατέθεσε μήνυση κατά των Chen, Baekhyun και Xiumin των EXO

Στη δικαιοσύνη οδηγείται η διαμάχη των Chen, Baekhyun και Xiumin των EXO με τη SM Entertainment.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κήρυξη πολέμου από την εταιρεία που δημιουργήθηκε για την κυκλοφορία σόλο μουσικής από τους Chen, Baekhyun και Xiumin των EXO, η SM Entertainment, η μακροχρόνια δισκογραφική και εταιρεία management του K-pop συγκροτήματος, κατέθεσε μήνυση εναντίον των τριών τραγουδιστών.

Όπως αναφέρει η Korea JoongAng Daily, η SM Entertainment κατέθεσε την Τετάρτη 12 Ιουνίου αγωγή εναντίον των Chen, Baekhyun και Xiumin των EXO, οι οποίοι είναι επίσης γνωστοί ως το τρίο των EXO-CBX, απαιτώντας την καταβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας 10%, τα οποία ισχυρίζεται ότι οι τρεις τραγουδιστές αποφεύγουν εδώ και δύο μήνες.

Σύμφωνα με την SM, οι Chen, Baekhyun και Xiumin συμφώνησαν να καταβάλλουν τα δικαιώματα αυτά σε συμβόλαιο που υπέγραψαν πέρυσι, στο πλαίσιο ενός συμβόλαιο που τους επέτρεπε να ασχοληθούν με τις σόλο καριέρες τους εκτός της SM και να πληρώνουν μειωμένο τέλος διανομής για τη σόλο μουσική τους που διανέμεται από τον νέο κύριο μέτοχο της SM, την Kakao.

Διαφήμιση

Παράλληλα, οι Chen, Baekhyun και Xiumin συνέχισαν τις δραστηριότητές ως EXO και EXO-CBX υπό την εταιρεία.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου από εκπροσώπους της INB100 – της νεοσύστατης εταιρείας που ίδρυσε ο Baekhyun το 2023 και η οποία υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τους Chen και Xiumin για τις αντίστοιχες σόλο καριέρες τους, ο Cha Ga-won, ο πρόεδρος και κύριος μέτοχος της μητρικής εταιρείας της INB100, One Hundred, κατηγόρησε την SM ότι επέβαλε τέλη πνευματικής ιδιοκτησίας ύψους 10% για τα καλλιτεχνικά ονόματα των μελών, καθώς και για τα ονόματα EXO και EXO-CBX, ως αντάλλαγμα για την έκπτωση στα δικαιώματα διανομής των σόλο δραστηριοτήτων τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Baekhyun των EXO συμμετέχει στο νέο boyband Heartsteel του «League of Legends»

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της INB100 υποστηρίζουν ότι η SM Entertainment δεν τήρησε το μέρος της συμφωνίας, γεγονός που, όπως ισχυρίζονται, απαλλάσσει την INB100 από την υποχρέωσή της να καταβάλει το 10% των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της INB100 ισχυρίζονται ότι η εταιρεία είχε στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην SM Entertainment τον Απρίλιο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Διαφήμιση

Μετά τη συνέντευξη τύπου, η SM Entertainment εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο διέψευσε όλες τις κατηγορίες.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η καταβολή ποσοστού 10% επί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας καθορίστηκε μέσω δικαστικής διαμεσολάβησης όταν προηγούμενα μέλη των EXO αποχώρησαν από το συγκρότημα ενώ είχαν ακόμα συμβόλαιο – συγκεκριμένα οι Kris Wu, Luhan και Tao, οι οποίοι αποχώρησαν όλοι από το 2014 έως το 2015.

Η SM Entertainment υποστήριξε επίσης ότι τα συμβόλαια των Chen, Baekhyun και Xiumin με την εταιρεία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι οι τρεις τραγουδιστές επωφελούνται από την επωνυμία των EXO αλλά δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ενήργησε με καλή πίστη με το χαμηλότερο ποσοστό διανομής.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν απάντησε στην τυπική επιστολή διαμαρτυρίας της INB100 επειδή δεν ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από την κυκλοφορία νέας μουσικής από τα μέλη Chen, D.O. και Suho των EXO τον περασμένο μήνα.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν οι Chen, Baekhyun και Xiumin είχα προσφύγει δικαστικά κατά της SM Entertainment για τα «συμβόλαια δουλείας» που είχαν υπογράψει, αν και αυτή η διαμάχη διευθετήθηκε στη συνέχεια όταν το τρίο φέρεται να επέλεξε να διατηρήσει τα αποκλειστικά συμβόλαιά του με την SM.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Chen, Baekhyun και Xiumin των EXO απειλούν με μήνυση τη SM Entertainment

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι βρίσκεται στον αέρα το επερχόμενο άλμπουμ των EXO λόγω των αγωγών.

Αλλά την Τρίτη 11 Ιουνίου, η INB100 διευκρίνισε σε δήλωσή της ότι τα ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση με τους EXO και ότι οι EXO-CBX θα «συμμετέχουν στις ομαδικές δραστηριότητες των EXO με την SM στο μέλλον».

Η SM Entertainment υποστήριξε αυτή τη δήλωση λέγοντας ότι «δεν υπήρξε περαιτέρω συζήτηση για αλλαγές στο σχέδιο» για νέα μουσική. Η τελευταία κυκλοφορία των EXO ήταν το έβδομο άλμπουμ τους, «Exist», το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Η Ρία Ελληνίδου κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της «Δύσκολος Χαρακτήρας»

Η Ρία Ελληνίδου παρουσιάζει το πρώτο άλμπουμ της, με...

Kesha: Το δηκτικό σχόλιο για τη συνεργασία της Katy Perry με τον Dr. Luke

Η Katy Perry είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ήταν «εκνευρισμένη»...

Ο Jimin των BTS αποκαλύπτει το tracklist του νέου άλμπουμ «MUSE»

Ο Jimin συμμετείχε στη δημιουργία έξι τραγουδιών του νέου...

Οι aespa ζουν τη ζωή τους στο έπακρο στο video του «Live My Life»

Μία παιχνιδιάρικη ματιά σε μία άλλη πτυχή της γοητείας...

Οι Megadeth ισοπέδωσαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι καταιγιστικοί Megadeth ανέβηκαν στη σκηνή του Release Athens 2024 και ισοπέδωσαν την Πλατεία Νερού στην καλύτερη εμφάνισή τους...

Top Stories

Η μουσική των Queen για 1 δισεκατομμύριο λίρες στη Sony Music

Η συμφωνία για τη μουσική των Queen σπάει κάθε...

Ο Justin Timberlake αρνήθηκε το αλκοτέστ – Όλες οι λεπτομέρειες της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake οδηγήθηκε με χειροπέδες στο δικαστήριο -...

Η Katy Perry επιστρέφει με το νέο single «Woman’s World»

Πότε κυκλοφορεί το νέο τραγούδι της Katy Perry. Η Katy...

Ο Jimin των BTS ανακοινώνει το νέο άλμπουμ «MUSE»

Το «MUSE» του Jimin θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο. Ο Jimin...

Οι Coldplay ανακοινώνουν το νέο άλμπουμ «Moon Music» – Με νέα πρότυπα βιωσιμότητας

Το νέο άλμπουμ των Coldplay κατασκευάστηκε με πρακτικές φιλικές...

Οι R.E.M. τραγούδησαν για πρώτη φορά μαζί μετά από 17 χρόνια

Οι R.E.M. συναντήθηκαν ξανά στη σκηνή για εισαγωγή τους...