Sony Music: Προειδοποιεί τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να μην χρησιμοποιούν τη μουσική της

Η Sony Music υπενθυμίζει στην τεχνολογική βιομηχανία ότι η μη εξουσιοδοτημένη χρήση της μουσικής της για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης «παραβιάζει την πνευματική ιδιοκτησία της».

Η Sony Music προειδοποίησε τις εταιρείες τεχνολογίας να μην χρησιμοποιούν τις ηχογραφήσεις, τις συνθέσεις, τους στίχους και άλλο υλικό της «για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, ανάπτυξης ή εμπορικής αξιοποίησης οποιουδήποτε συστήματος τεχνητής νοημοσύνης», σε μία δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστολή που εξασφάλισε το Billboard, η Sony Music βρίσκεται στη διαδικασία επικοινωνίας με εκατοντάδες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), καθώς και με υπηρεσίες streaming, προκειμένου να στείλει άμεσα αυτό το μήνυμα.

Η επιστολή επισημαίνει με σαφήνεια ότι η μη εξουσιοδοτημένη χρήση περιεχομένου της Sony Music Group (SMG) στην εκπαίδευση, ανάπτυξη ή εμπορική αξιοποίηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στερεί από τις εταιρείες SMG και τους καλλιτέχνες SMG τον έλεγχο και την κατάλληλη αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου SMG.

Διαφήμιση

Όπως τονίζει η επιστολή, η μη εξουσιοδοτημένη χρήση «έρχεται σε αντίθεση με την κανονική εκμετάλλευση αυτών των έργων, προκαλεί αδικαιολόγητη βλάβη στα έννομα συμφέροντά μας και παραβιάζει την πνευματική μας ιδιοκτησία και άλλα δικαιώματα».

Τα μοντέλα GenAI απαιτούν «εκπαίδευση» – μία υπολογιστική διαδικασία αποσυναρμολογεί υπάρχοντα έργα με σκοπό τη μαθηματική μοντελοποίηση του τρόπου λειτουργίας τους, όπως εξήγησε η Google σε σχόλιά της προς το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

«Αποσυναρμολογώντας τα υπάρχοντα έργα, ο αλγόριθμος αναπτύσσει την ικανότητα να συμπεράνει πώς πρέπει να συντίθενται τα νέα». Μέσω αυτής της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων, αυτά τα μοντέλα μπορούν τελικά να δημιουργήσουν αξιόπιστους ήχους hip-hop, για παράδειγμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Roger Daltrey: Η τεχνητή νοημοσύνη «θα μπορούσε να καταστρέψει τη μουσική βιομηχανία»

Έντονη συζήτηση

Το ερώτημα του κατά πόσο μία εταιρεία χρειάζεται άδεια πριν ξεκινήσει τη διαδικασία εκπαίδευσης σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα αποτελεί ήδη αντικείμενο έντονης συζήτησης, η οποία έχει οδηγήσει σε αγωγές σε διάφορους κλάδους.

Διαφήμιση

Τον Οκτώβριο, η Universal Music Group (UMG) ήταν μεταξύ των μουσικών εταιρειών που μήνυσαν τη startup εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, ισχυριζόμενη ότι «κατά τη διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία αντιγράφει και διανέμει παράνομα τεράστιες ποσότητες έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα».

Παρόλο που αυτές οι υποθέσεις πιθανότατα θα δημιουργήσουν προηγούμενο για τις πρακτικές εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, τα δικαστήρια συνήθως κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να έχουν αποφασίσει να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τους παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σε μεγάλες συλλογές ηχογραφήσεων χωρίς άδεια.

«Με βάση πρόσφατες καταθέσεις στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων, είναι σαφές ότι ο κλάδος της τεχνολογίας και οι κερδοσκοπικοί χρηματοπιστωτικοί επενδυτές θα ήθελαν οι κυβερνήσεις να πιστεύουν σε μία πολύ διαστρεβλωμένη άποψη των πνευματικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Dennis Kooker, πρόεδρος των Παγκόσμιων Ψηφιακών Επιχειρήσεων της Sony Music, κατά τη διάρκεια του Artificial Intelligence Insight Forum στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο.

«Μία άποψη στην οποία η μουσική θεωρείται θεμιτή χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς και στην οποία ορισμένες εταιρείες επιτρέπεται να οικειοποιούνται ολόκληρη την αξία που παράγεται από τον δημιουργικό τομέα χωρίς άδεια και να χτίζουν τεράστιες επιχειρήσεις με βάση αυτήν χωρίς να πληρώνουν τίποτα στους δημιουργούς», συνέχισε.

Διαφήμιση

Ενώ ο Dennis Kooker ήταν κατηγορηματικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η εκπαίδευση για τα εργαλεία μουσικής τεχνητής νοημοσύνης «δεν μπορεί να γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση, την αναγνώριση και την αποζημίωση των καλλιτεχνών και των δικαιούχων», επεσήμανε επίσης ότι η Sony Music Group έχει «περίπου 200 ενεργές συζητήσεις με νεοφυείς και καθιερωμένες εταιρείες σχετικά με τη δημιουργία νέων προϊόντων και την ανάπτυξη νέων εργαλείων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Beyoncé και Harry Styles ανέβασαν τον μουσικό τουρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο σε επίπεδα ρεκόρ

«Αυτές οι συζητήσεις κυμαίνονται από εργαλεία για δημιουργική βοήθεια ή βοήθεια μάρκετινγκ, έως εργαλεία που δυνητικά μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύουμε καλύτερα το περιεχόμενο των καλλιτεχνών ή να το βρίσκουμε όταν χρησιμοποιείται με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο, έως ολοκαίνουργια προϊόντα που δεν έχουν κυκλοφορήσει πριν», αποκάλυψε.

Η επιστολή της Sony Music Group προς τις εταιρείες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης ολοκληρώνεται με παρόμοιο τόνο.

«Σας προσκαλούμε να συνεργαστείτε μαζί μας και με τους φορείς της μουσικής βιομηχανίας που εκπροσωπούμε για να διερευνήσουμε πώς η πολιτική σας για τα πνευματικά δικαιώματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο που να διασφαλίζει τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας και των καλλιτεχνών της SMG», αναφέρεται.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ο Ηλίας Καμπακάκης κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ «Ασπρόμαυρο»

Ο Ηλίας Καμπακάκης συγκεντρώνει 25 τραγούδια στο νέο άλμπουμ του. Ο Ηλίας Καμπακάκης μας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στο...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...