Το SoundCloud βγαίνει προς πώληση

Το SoundCloud είχε απολύσει σχεδόν του 20% του εργατικού δυναμικού του το 2022.

Το SoundCloud βγαίνει προς πώληση και προβλέπεται να το αντίτιμο για την απόκτησή του να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Την είδηση ότι το SoundCloud, μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες streaming μουσικής παγκοσμίως, ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί αποκάλυψε ένα νέο ρεπορτάζ του Sky News.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Raine Group και η Temasek Holdings, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, έχουν ξεκινήσει συνεντεύξεις με επενδυτικές τράπεζες αναφορικά με μία ενδεχόμενη δημοπράτηση της πλατφόρμας.

Διαφήμιση

Μέχρι σήμερα, πάνω από 40 εκατομμύρια καλλιτέχνες είναι ενεργοί στο SoundCloud και συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 320 εκατομμύρια τραγούδια στην υπηρεσία από την έναρξη λειτουργίας της πριν από 15 χρόνια.

Το SoundCloud, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008, αποτέλεσε τη στέγη για πολλούς καλλιτέχνες στους οποίους επέτρεψε να δημοσιεύουν τη δουλειά τους στο διαδίκτυο και να κατευθύνουν τους ακροατές στις αντίστοιχες σελίδες τους.

Η πλατφόρμα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη νέων καλλιτεχνών και στη διαμόρφωση της μουσικής βιομηχανίας. Έχει βοηθήσει στη διάδοση της hip-hop μουσικής και έχει υποστηρίξει την άνοδο πολλών ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

Οι απολύσεις προσωπικού

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το SoundCloud έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό απολύσεων, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό του προσωπικού του.

Διαφήμιση

Τον Αύγουστο του 2022, ανακοινώθηκε ότι το SoundCloud επρόκειτο να προβεί σε περικοπές στο εργατικό δυναμικό του απολύοντας περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού του σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λόγοι αποδόθηκαν σε αλλαγές στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Το 2017 είχε προηγηθεί μία άλλη μαζική απόλυση προσωπικού, όπου οι περικοπές στις θέσεις εργασίας άγγιξαν το 40%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η ηλεκτρονική μουσική πρόσθεσε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023

«Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, επικεντρωνόμαστε στην παροχή υποστήριξης και πόρων σε όσους βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη δέσμευσή μας να εκτελέσουμε την αποστολή μας να ηγηθούμε όσων θα ακολουθήσουν στη μουσική», έγραψε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της το 2022.

Το SoundCloud αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν το Spotify και άλλες υπηρεσίες streaming μουσικής έγιναν πιο δημοφιλείς και έχασε μέρος από το μερίδιό του στην αγορά.

Το SoundCloud στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του SkyNews, όταν η Raine Group και η Temasek Holdings επένδυσαν στο SoundCloud το 2017, η πλατφόρμα φέρεται να βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς είχε «δυσκολευτεί να αξιοποιήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο σε μία εποχή ταχέως μεταβαλλόμενων οικονομικών στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία».

Διαφήμιση

Ωστόσο, η πρόοδος του SoundCloud είχε «επιταχυνθεί» τα τελευταία χρόνια, ιδίως από τότε που ο Eliah Seton ανέλαβε πέρυσι καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Εκτός από τις απολύσεις προσωπικού τον Αύγουστο του 2022, τον επόμενο μήνα, η Ρωσία απαγόρευσε την πρόσβαση στο SoundCloud, με το καθεστώς της χώρας να υποστηρίζει ότι κυκλοφορούσαν στην πλατφόρμα «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλέστηκε πληροφορίες από τον παρατηρητή επικοινωνιών Roskomnadzor (RKN), «η Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση στην υπηρεσία SoundCloud σε σχέση με την τοποθέτηση υλικού που περιέχει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το SoundCloud ιδρύθηκε στο Βερολίνο στις 27 Αυγούστου 2007 από τον Σουηδό σχεδιαστή ήχου Alexander Ljung και τον Σουηδό ηλεκτρονικό μουσικό Eric Wahlforss. Η πλατφόρμα εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου 2008.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Spotify προσφέρει πλέον και εκπαιδευτικά μαθήματα

Αν και δημιούργησε μία πλατφόρμα για ανερχόμενους μουσικούς όλων των ειδών, το SoundCloud υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμο για τη σκηνή της rap.

Έχοντας αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυναμική του στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010, η υπηρεσία συνέβαλε στην επιτυχία καλλιτεχνών όπως ο Trippie Redd, οι εκλιπόντες 6 Dogs, XXXTentacion, Juice WRLD και ο Lil Yachty, ο οποίος σημείωσε επιτυχία εν μία νυκτί με το ντεμπούτο του «1 Night».

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Ice Spice παρουσιάζει το πρώτο άλμπουμ της «Y2K!»

Η Ice Spice επισφραγίζει την ασταμάτητη άνοδό της με ένα εκρηκτικό άλμπουμ. Η Ice Spice, το φαινόμενο της rap μουσικής...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...