Το Spotify απαντά στο TikTok – Θα αφήνει τους χρήστες να πειράζουν τα τραγούδια

Το Spotify σχεδιάζει μία νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται οι ίδιοι τα τραγούδια – και οι καλλιτέχνες θα εισπράττουν δικαιώματα.

Το Spotify σχεδιάζει νέα εργαλεία remixing για τη γενιά του TikTok.

Αν ρίξετε μία γρήγορη ματιά στο TikTok για λίγα λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών στην πλατφόρμα έχει υποστεί κάποια επεξεργασία.

Οι επιταχυμένες (sped-up) εκδοχές δημοφιλών τραγουδιών γίνονται viral, με πολλούς ανθρώπους να ακούν μόνο αυτά τα κομμάτια που έχουν επεξεργαστεί οι θαυμαστές αντί για την αρχική κυκλοφορία ενός καλλιτέχνη.

Διαφήμιση

Επιπλέον, οι χρήστες του TikTok δημιουργούν συχνά διασκευές δημοφιλών τραγουδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης, βάζοντας τον αείμνηστο Jeff Buckley να τραγουδάει Lana Del Rey ή η τη Lana Del Rey να ερμηνεύει τραγούδια της Mitski.

Μάλιστα, έγινε viral στο TikTok πέρυσι μία φανταστική εκδοχή τεχνητής νοημοσύνης όπου η Lana Del Rey ερμηνεύει το single «My Love Mine All Mine» της Mitski. Πολλοί που χρησιμοποίησαν αυτόν τον ήχο στα βίντεο τους δεν γνώριζαν ότι άκουγαν ένα ψεύτικο κομμάτι.

Η δημοτικότητα αυτών των τροποποιημένων τραγουδιών έχει οδηγήσει στην αύξηση των προσπαθειών απάτης στο Spotify. Ορισμένοι χρήστες ανεβάζουν επιταχυμένες ή εναλλακτικές εκδόσεις επιτυχιών που έχουν φτιάξει οι ίδιοι, κερδίζοντας έσοδα για ένα τραγούδι που δεν τους ανήκει και απλώς άλλαξαν τον ρυθμό του.

Πολλοί χρήστες ανεβάζουν επίσης αυτά τα επεξεργασμένα τραγούδια ως επεισόδια podcasts, προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι το Spotify δεν θα τα κατεβάσει.

Διαφήμιση

Το πρόβλημα είναι ότι αμέτρητοι καλλιτέχνες βλέπουν τα τραγούδια τους να συγκεντρώνουν εκατομμύρια streams χωρίς να εισπράττουν οι ίδιοι έσοδα.

Μερικοί καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να το αντιμετωπίσουν αυτό φαινόμενο ανεβάζοντας οι ίδιοι στις ψηφιακές πλατφόρμες τις sped-up ή slow-down εκδόσεις των τραγουδιών τους που έχουν γίνει viral στο TikTok.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  YouTube: Νέα λειτουργία δημιουργίας τραγουδιών με τεχνητή νοημοσύνη και τις φωνές γνωστών καλλιτεχνών

Η Lana Del Rey το έκανε και το 2022 και το 2023 όταν sped-up remixes των τραγουδιών της «Summertime Sadness» και «Say Yes To Heaven». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο έχει συγκεντρώσει τον απίστευτο αριθμό των 64.703.756 streams.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Spotify αναπτύσσει μία δυνατότητα που θα επιτρέψει στους χρήστες του να επεξεργάζονται τραγούδια μέσα στην εφαρμογή, με τους αρχικούς καλλιτέχνες να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν έσοδα από τα δικαιώματα ακόμα κι όταν αυτά τα «πειραγμένα» κομμάτια παίζουν σε streaming.

Έτσι, αντί να βασίζονται σε απατηλές εκδοχές επιταχυμένων τραγουδιών, οι χρήστες θα μπορούν μόνοι τους να αλλάξουν την ταχύτητα ενός τραγουδιού και να αποθηκεύσουν αυτή την έκδοση σε μία ειδική συλλογή στον λογαριασμό τους.

Διαφήμιση

Αυτές οι τροποποιημένες εκδόσεις δεν θα μπορούν να κοινοποιηθούν εκτός της εφαρμογής, αν και άλλοι χρήστες του Spotify θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε sped-up τραγούδια σε δημόσιες λίστες αναπαραγωγής.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι αυτές οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε χρήστες του Spotify με κανονική συνδρομή, ενώ πιο σύνθετες λειτουργίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχθούν σε μία πιο ακριβή συνδρομή.

Το Spotify δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει επίσημα αυτές τις νέες λειτουργίες, αλλά ελπίζουμε ότι θα επιτρέψουν στους καλλιτέχνες να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο της δουλειάς τους που χάνεται όλο και περισσότερο στην εποχή του TikTok και του Instagram Reels.

Lana Del Rey - Say Yes To Heaven (Sped Up)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ariana Grande και Jon M. Chu μας ξεναγούν στα παρασκήνια του «Wicked»

Πώς δημιουργήθηκαν τα εντυπωσιακά σκηνικά για τις δύο ταινίες του «Wicked» με πρωταγωνίστριες την Ariana Grande και την Cynthia...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...