Το Spotify αποσύρεται από δύο φεστιβάλ στη Γαλλία – Αντιδρά στην επιβολή φόρου

Η Γαλλία θέσπισε πρόσφατα ένα μέτρο υψηλότερης φορολογίας για τις υπηρεσίες streaming μουσικής,

Το Spotify αποσύρθηκε από δύο μουσικά φεστιβάλ στη Γαλλία μετά την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας της χώρας σε σχέση με τις υπηρεσίες streaming.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή της από τα Francofolies de La Rochelle και Printemps de Bourges από το επόμενο έτος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι η χώρα εισήγαγε ένα νέο φορολογικό μέτρο για τις υπηρεσίες streaming μουσικής, το οποίο θα βασίζεται «σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εισφοράς επί του κύκλου εργασιών» των υπηρεσιών.

Διαφήμιση

Το Spotify και άλλες πλατφόρμες streaming μουσικής αντιτάχθηκαν στον ενδεχόμενο φόρο, για τον οποίο προτάθηκε να κυμανθεί μεταξύ 1,75 και 1,5%.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η φορολογική συνεισφορά θα ανέρχεται «σε ποσοστό 1,2% επί του κύκλου εργασιών τους που πραγματοποιείται στη Γαλλία» και ότι οι πλατφόρμες με κύκλο εργασιών μικρότερο των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα απαλλάσσονται.

Η ανακοίνωση αυτή χαιρετίστηκε ιδίως από την Ένωση Ανεξάρτητων Γαλλικών Φωνογραφικών Παραγωγών (UPFI), την Ένωση Τρέχουσας Μουσικής (SMA) και την Εθνική Ένωση Μουσικών και Ποικίλων Παραστάσεων (PRODISS) σε κοινό δελτίο τύπου. Η Ένωση Στιχουργών, Συνθετών και Εκδοτών Μουσικής (Sacem) εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την επιβολή αυτού του φόρου.

Εθελοντική συνεισφορά αντί φόρου

Σε απάντησή του, το Spotify υποστήριξε την εθελοντική συνεισφορά αντί της επιβολής φόρου.

Διαφήμιση

«Πρόκειται για ένα πραγματικό πλήγμα στην καινοτομία και στις προοπτικές ανάπτυξης της ηχογραφημένης μουσικής στη Γαλλία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Αξιολογούμε τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή αυτού του άνισου, άδικου και δυσανάλογου μέτρου», συνέχισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Miley Cyrus έχει το τραγούδι με τα περισσότερα έσοδα στο Spotify το 2023

Οι πολέμιοι του φόρου από την πλευρά τους ζήτησαν μια εθελοντική συνεισφορά, υποστηρίζοντας σε ένα κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν στις 13 Δεκεμβρίου ότι είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία, στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες Apple, Deezer, Meta, Spotify, YouTube και TikTok, για να διαθέσουν «περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ» το 2025.

Το Spotify δήλωσε επίσης ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις το 2024» σχετικά με την αντίδρασή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της Γαλλίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Spotify έρχεται σε σύγκρουση με τη νομοθεσία άλλων χωρών τους τελευταίους μήνες.

Διαφήμιση

Τον Νοέμβριο, η υπηρεσία streaming ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στην Ουρουγουάη λόγω ενός νέου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων της χώρας, ο οποίος θα απαιτούσε «δίκαιη αμοιβή» για τους καλλιτέχνες.

Μετά από συζητήσεις και ανταλλαγή αλληλογραφίας με την κυβέρνηση της Ουρουγουάης και τα συναρμόδια υπουργεία, το Spotify ανακοίνωσε ότι αποσύρει την απόφασή του και θα συνεχίσει τη λειτουργία του στη χώρα, καθώς δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το postmelody.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλοι τις ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Don't miss

Το ιδιωτικό αεροσκάφος της Karol G έκανε αναγκαστική προσγείωση. Τρόμος στον αέρα για την Karol G. Το ιδιωτικό τζετ που μετέφερε την Κολομβιανή τραγουδίστρια και...
Η Taylor Swift συμπλήρωσε το παζλ των διαφορετικών εκδόσεων του νέου άλμπουμ της «The Tortured Poets Department». Η Taylor Swift ανακοίνωσε την τέταρτη και τελευταία...
Οι Ride συμπληρώνουν στο Release Athens 2024 μία βραδιά με μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του εναλλακτικού rock.  Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Ride,...
Η Cardi B μας παροτρύνει να «μείνουμε συντονισμένοι» για περισσότερες ανακοινώσεις. Η Cardi B αποκάλυψε στους θαυμαστές της ότι θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο δεύτερο άλμπουμ...
Καλεσμένοι στο ιδιωτικό πάρτι στο οποίο τραγούδησε η Rihanna ήταν ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg. Η Rihanna ταξίδεψε στην Ινδία για να τραγουδήσει...

Read more