Taylor Swift: Σεισμό 2 Ρίχτερ προκάλεσαν οι συναυλίες της στο Λος Άντζελες

Μία ακαδημαϊκή μελέτη ανέλυσε το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στις συναυλίες της Taylor Swift.

Οι θαυμαστές της Taylor Swift προκάλεσαν σεισμό κατά τη διάρκεια των συναυλιών της περιοδείας «The Eras Tour» της τραγουδίστριας στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Caltech και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), όταν η περιοδεία «The Eras Tour» της Taylor Swift έκανε στάση για έξι συναυλίες στο SoFi Stadium του Λος Άντζελες τον Αύγουστο του 2023, τα χοροπηδήματα και οι χοροί των 70.000 θαυμαστών ήταν τόσο δυνατά που δημιούργησαν σεισμική δραστηριότητα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μία από τις συναυλίες της περιοδείας «The Eras Tour» προκαλεί σεισμό. Μία από τις συναυλίες της Taylor Swift στο Lumen Field του Σιάτλ τον Ιούλιο του 2023 είχε ως αποτέλεσμα σεισμική δραστηριότητα «ισοδύναμη με σεισμό 2,3 Ρίχτερ».

Διαφήμιση

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε μία έκθεση με τίτλο «Shake to the Beat: Exploring the Seismic Signals and Stadium Response of Concerts and Music Fans» (Σείσου στον Ρυθμό: Εξερευνώντας τα Σεισμικά Σήματα και την Ανταπόκριση των Σταδίων σε Συναυλίες και Θαυμαστές).

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή μελέτη, οι κινήσεις του κοινού, και όχι η μουσική αυτή καθαυτή, δημιούργησαν «διακριτούς αρμονικούς τριγμούς».

Όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times, οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους στην πέμπτη από τις έξι συναυλίες της Taylor Swift στο SoFi Stadium, στις 5 Αυγούστου 2023, τοποθετώντας αισθητήρες κίνησης σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των οκτώ χιλιομέτρων από τον χώρο.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση φασματογραμμάτων, δηλαδή γραφημάτων που παρακολουθούν τις συχνότητες των κυμάτων, τα οποία έδειξαν ότι το «Shake It Off» παρήγαγε το μεγαλύτερη τοπικό μέγεθος, σημειώνοντας σεισμική δραστηριότητα ισοδύναμη με 0,851 Ρίχτερ, ενώ και στο «Love Story» καταγράφηκε επίσης σημαντικό πλάτος κυμάτων.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Taylor Swift: Ένοικοι γηροκομείου αναδημιουργούν τα εξώφυλλα των άλμπουμ της

Οι επιστήμονες μπόρεσαν ακόμη και να συμπεράνουν το μέγεθος των «σεισμών» εξετάζοντας επίσης τους «τριγμούς» που προκλήθηκαν από άλλες μεγάλες συναυλίες στον ίδιο χώρο από καλλιτέχνες όπως η Beyoncé, οι Metallica και ο Morgan Wallen.

Πριν από τη μελέτη του Caltech και του UCLA, τα δικά της ευρήματα είχε μοιραστεί η σεισμολόγος Jackie Caplan-Auerbach, η οποία είχε εξετάσει προηγουμένως πώς προκλήθηκε σεισμική δραστηριότητα από την προσέλευση – ρεκόρ στη συναυλία της περιοδείας «The Eras Tour» της Taylor Swift στο Lumen Field του Σιάτλ τον Ιούλιο.

«Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι οι συναυλίες δημιουργούν αυτά τα αρμονικά σήματα, αλλά δεν ήταν πάντα ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η σεισμολόγος Gabrielle Tepp του Caltech στους Los Angeles Times.

«Αυτό ήταν κάτι που μας ενδιέφερε να δούμε αν μπορούσαμε πραγματικά να εντοπίσουμε τι το προκαλεί», πρόσθεσε.

Οι Swifties προκάλεσαν σεισμό μεγέθους 2 ρίχτερ

Η Taylor Swift εμφανίστηκε μπροστά σε περίπου 70.000 θαυμαστές της στο SoFi Stadium, οι οποίοι τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τις δεκάδες επιτυχίες της.

Διαφήμιση

Σήματα από τη συναυλία καταγράφηκαν σε σταθμούς σεισμικών δικτύων εντός 9 χιλιομέτρων από το στάδιο, καθώς και σε «αισθητήρες ισχυρής κίνησης τοποθετημένους κοντά και μέσα στο στάδιο», όπως αναφέρει η περίληψη της μελέτης.

Η Gabrielle Tepp και οι συνάδελφοί της ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν «το σεισμικό σήμα» κάθε τραγουδιού που ερμήνευσε η Taylor Swift κατά τη διάρκεια της πολυώρης συναυλίας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα των «κινήσεων χορού και χοροπηδημάτων» του κοινού και όχι των ρυθμών και των κραδασμών που προέρχονταν από το ηχοσύστημα του σταδίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Taylor Swift: Έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα στο No. 1 το «The Tortured Poets Department»

«Άρα, αποδεικνύεται ότι τα χοροπηδήματα είναι πολύ αποτελεσματικά στη δημιουργία αυτών των αρμονικών σημάτων. Όσο πιο δυνατά ή όσο περισσότεροι άνθρωποι χοροπηδούν, τόσο περισσότερη ενέργεια διοχετεύεται (στο έδαφος)», σημείωσε η Gabrielle Tepp μιλώντας στους LA Times.

«Θα έλεγα σίγουρα ότι για τα πιο δυναμικά τραγούδια, πιθανότατα έχεις πολύ περισσότερους ανθρώπους ενθουσιασμένους, πολύ περισσότερους ανθρώπους να χοροπηδούν τριγύρω», συνέχισε.

Η μελέτη αναφέρει ότι βάσει της μέγιστης έντασης των τρανταγμάτων, η πιο δυνατή δόνηση που καταγράφηκε στη συναυλία της Taylor Swift στο Λος Άντζελες ήταν ισοδύναμη με σεισμό μεγέθους 2 Ρίχτερ.

Οι θαυμαστές της Taylor Swift στο Σιάτλ φέρεται να χόρεψαν, να χοροπήδησαν και να κουνήθηκαν τόσο πολύ τον Ιούλιο, που ένας κοντινός σεισμογράφος εξέλαβε τη δραστηριότητα τους ως σεισμό μεγέθους 2,3 Ρίχτερ, όπως ανέφεραν οι Seattle Times.

Αυτός ο «σεισμός» κέντρισε την προσοχή του Γραφείου Έκτακτων Αναγκών της Καλιφόρνιας, το οποίο προσέγγισε τους διαχειριστές του τοπικού σεισμικού δικτύου και εξερεύνησε το ερευνητικό ενδιαφέρον τους για τις συναυλίες της Taylor Swift στο SoFi Stadium.

Αποδεχόμενοι το κάλεσμα, η Gabrielle Tepp και οι συνάδελφοί της εγκατέστησαν αισθητήρες κίνησης μέσα στο στάδιο πριν από την άφιξη της Taylor Swift.

Από την έναρξή της τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα, η θριαμβευτική περιοδεία «The Eras Tour» της Taylor Swift προκαλεί σεισμό κυριολεκτικά και μεταφορικά: έχει ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και σημειώσει ρεκόρ εσόδων με εισπράξεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Cardi B: Απαντά στην «προφανή ανυπομονησία» για το νέο άλμπουμ της

Η υπόσχεση που έδωσε η Cardi B για το νέο άλμπουμ της. Η Cardi B επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των θαυμαστών...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...