Ο Bad Bunny μήνυσε θαυμαστή που ανέβασε στο YouTube βίντεο από συναυλία του

Ο Bad Bunny προσέφυγε στη δικαιοσύνη αφού ο θαυμαστής ζήτησε από το YouTube να επαναφέρει τα βίντεό του.

Οι δικηγόροι του Bad Bunny κατέθεσαν αγωγή κατά ενός θαυμαστή που δημοσίευσε βίντεο από πρόσφατη συναυλία του Πορτορικανού ράπερ στο YouTube, ισχυριζόμενοι ότι αναγκάστηκαν ουσιαστικά να κινηθούν νομικά αφού ο θαυμαστής απαίτησε από το YouTube να διατηρήσει τα βίντεο online.

Στην αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, οι δικηγόροι του Bad Bunny (Benito Martínez Ocasio) ανέφερε ότι ο Eric Guillermo Madroñal Garrone δημοσίευσε βίντεο που κάλυπταν δέκα τραγούδια από μία συναυλία του Φεβρουαρίου στο Salt Lake City στο κανάλι του «MADforliveMUSIC» στο YouTube, παραβιάζοντας πνευματικά δικαιώματα και «προσελκύοντας» θεατές στη σελίδα του.

Όταν ο Bad Bunny υπέβαλε αίτημα απομάκρυνσης των βίντεο στο YouTube, ο Garrone υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να δημοσιεύσει τα βίντεο. Αυτή η κίνηση υποχρέωσε νόμιμα το YouTube να επαναφέρει τα βίντεό – εκτός, φυσικά, αν ο Bad Bunny προσέφευγε στα δικαστήρια.

Διαφήμιση

«Οι εναγόμενοι έχουν αντιταχθεί στην απομάκρυνση των μη εξουσιοδοτημένων παράνομων βίντεο από το YouTube, αρνήθηκαν να συμφωνήσουν να μην τα δημοσιεύσουν ξανά και ζήτησαν από το YouTube να επαναφέρει τα μη εξουσιοδοτημένα παράνομα βίντεο», έγραψαν οι δικηγόροι του Bad Bunny.

«Εκτός αν το δικαστήριο τους το απαγορεύσει με διαταγή, οι εναγόμενοι θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα του Ocasio», πρόσθεσε.

Τέτοιες διαμάχες για διαδικτυακό περιεχόμενο συμβαίνουν συνέχεια, αλλά συνήθως διευθετούνται χωρίς αγωγή.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ψηφιακής Χιλιετίας (Digital Millennium Copyright Act – DMCA), καλλιτέχνες όπως ο Bad Bunny μπορούν να υποβάλουν αίτημα απομάκρυνσης περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το YouTube, ζητώντας από την πλατφόρμα να αποσύρει το επίμαχο υλικό.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Drake και Bad Bunny ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους

Αυτό συνήθως είναι το τέλος της ιστορίας, ειδικά σε περιπτώσεις εκτεταμένων βίντεο με ολόκληρα τραγούδια.

Όμως, ο νόμος DMCA δίνει επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να αντιταχθούν σε τέτοια αιτήματα, εάν πιστεύουν ότι έχουν κάνει «δίκαιη χρήση» των εν λόγω υλικών – όπως, για παράδειγμα, ένα ειδησεογραφικό βίντεο από μία συναυλία του Bad Bunny που περιλαμβάνει τυχαία κάποια από τη μουσική του, ή ένα βίντεο – παρωδία με μία διασκευή σε ένα από τα τραγούδια του.

Στην περίπτωση του Garrone, οι εκπρόσωποι του Bad Bunny κατέθεσαν αίτημα απομάκρυνσης και για τα δέκα βίντεο από τη συναυλία του Salt Lake City, υποστηρίζοντας ότι περιείχαν μη εξουσιοδοτημένες ηχογραφήσεις μεγάλων επιτυχιών του όπως «Yo Perreo Sola», «Me Porto Bonito», «Dakiti» και άλλα.

Αρχικά, τα βίντεο αποσύρθηκαν από το YouTube. Αλλά σύμφωνα με την αγωγή, ο Garrone κατέθεσε στη συνέχεια απάντηση στο πλαίσιο του νόμου DMCA, ζητώντας «την επαναφορά των βίντεο το συντομότερο δυνατό».

Σε αντίγραφο της ειδοποίησης που συμπεριλήφθηκε στην αγωγή του Bad Bunny, ο Garrone υποστήριξε ότι είχε κάνει «νόμιμη χρήση του περιεχομένου» και ότι το αίτημα απομάκρυνσης «αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις δραστηριότητές του ως προς την ενημέρωση και την προβολή».

Διαφήμιση

«Τα βίντεο που αφαιρέθηκαν καλύπτουν επίσης την έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας του Πορτορικανού καλλιτέχνη της reggaeton Bad Bunny, με αυτή την πρώτη του εμφάνιση από τις 47 που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη Βόρεια Αμερική, που αποτελεί από μόνη της ένα αξιοσημείωτο γεγονός με υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον και σημαντική ενημερωτική εμβέλεια», έγραψε ο Garrone.

«Κατά τη γνώμη μου, ο καλλιτέχνης ωφελείται επίσης από τη διάδοση του περιεχομένου στη δική του προώθηση, καθώς η συναυλία του αποτυπώνεται με προσεκτικό τρόπο, μεταφέροντας την πραγματικότητα της στιγμής χωρίς αλλοιώσεις ή επεξεργασία στο περιεχόμενο», συνέχισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Bad Bunny: Ρεκόρ για το άλμπουμ με τα περισσότερα streams σε μία ημέρα στο Spotify το 2023

Σύμφωνα με το νόμιμο DMCA, αυτή η κίνηση θα υποχρέωνε το YouTube να επαναφέρει τα βίντεο του Garrone, εκτός εάν ο Bad Bunny κατέθετε αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων εντός δέκα ημερών.

Σε ένα email που συμπεριλήφθηκε στην αγωγή, το YouTube προειδοποίησε τους εκπροσώπους του Bad Bunny ότι «εάν δεν λάβουμε απάντηση από εσάς, το επίμαχο περιεχόμενο ενδέχεται να επαναφερθεί».

«Η απάντησή σας πρέπει να περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία ότι έχετε λάβει νομικά μέτρα κατά του χρήστη που ανέβασε τα βίντεο για να αποτρέψετε την επαναφορά του περιεχομένου στο YouTube», τόνισε το YouTube στους εκπροσώπους του Bad Bunny.

«Συνήθως, τα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν αγωγή κατά του παραγωγού που αναφέρει τις επίμαχες διευθύνσεις URL του YouTube και ζητά δικαστική διαταγή για να περιορίσει τη φερόμενη παραβίαση», εξήγησε η πλατφόρμα της Google.

Οι δικηγόροι του Bad Bunny κατέθεσαν τελικά αγωγή την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ισχυρίστηκαν ότι τα βίντεο του Garrone «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της δίκαιης χρήσης» που θα τους έδινε το δικαίωμα επαναφοράς, σημειώνοντας ότι αντιθέτως παραβίασαν τα δικαιώματα του καλλιτέχνη.

«Κάθε ένα από τα μη εξουσιοδοτημένα παράνομα βίντεο, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, επηρεάζουν αρνητικά την αγορά για εξουσιοδοτημένες χρήσεις των έργων του Bad Bunny, μεταξύ άλλων, απομακρύνοντας τους θεατές του YouTube και τα σχετικά έσοδα από διαφημίσεις από τα εξουσιοδοτημένα βίντεο των έργων του Bad Bunny», έγραψαν οι δικηγόροι του ράπερ.

Η αγωγή κατηγορεί επίσης τον Garrone για παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων περί εμπορικών σημάτων χρησιμοποιώντας το όνομα Bad Bunny για την προώθηση των βίντεο και για παραβίαση ομοσπονδιακού νόμου που στοχεύει συγκεκριμένα στη διακίνηση παράνομων αντιγράφων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Χώρισαν ο Bad Bunny και η Kendall Jenner
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

MAMA Awards: Τα K-pop βραβεία πηγαίνουν στο Λος Άντζελες

Τα MAMA Awards 2024 θα διεξαχθούν και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού. Τα φετινά K-pop βραβεία MAMA Awards θα ξεκινήσουν...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...