Καλλιτέχνες αποσύρονται από το SXSW σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη

Το φεστιβάλ SXSW έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τη σύνδεσή του με την αμυντική βιομηχανία.

Πολλοί καλλιτέχνες αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στο φεστιβάλ SXSW στο Όστιν του Τέξας, λόγω των διασυνδέσεών του με την αμυντική βιομηχανία.

Εκτός από τη σύνδεση του SXSW με την ανάδοχο εταιρεία αμυντικών προγραμμάτων RTX Corporation, το φεστιβάλ χορηγείται και από τον Αμερικανικό Στρατό.

Την πρωτοβουλία του μποϊκοτάζ ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου η τραγουδοποιός Ella Williams, γνωστή ως Squirrel Flower.

Διαφήμιση

Το φεστιβάλ, το οποίο προβάλλει κυρίως νέα ταλέντα, ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η Ella Williams εξήγησε: «Αποσύρομαι συγκεκριμένα επειδή το SXSW φιλοξενεί εταιρίες αμυντικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της RTX καθώς και τον Αμερικανικό Στρατό, έναν κύριο χορηγό του φεστιβάλ.»

Όπως ανέφερε, αυτές οι εταιρείες αμυντικών προγραμμάτων κατασκευάζουν τα όπλα που χρησιμοποιεί ο Ισραηλινός στρατός για να βομβαρδίσει τη Γάζα.

«Ο Ισραηλινός στρατός έχει μέχρι σήμερα σκοτώσει τουλάχιστον έναν στους 75 κατοίκους της Γάζας και αρνούμαι να είμαι συνεργός σε αυτό», τόνισε.

Διαφήμιση

«Δεν πιστεύω ότι ένα μουσικό φεστιβάλ θα πρέπει να περιλαμβάνει κερδοσκόπους πολέμων – πιστεύω ότι η τέχνη είναι ένα εργαλείο για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και δεν έχει καμία θέση δίπλα σε πολεμοκάπηλους», πρόσθεσε.

Μετά τη δήλωση της Ella Williams, από το SXSW αποσύρθηκαν καλλιτέχνες όπως οι Malalarky, Merce Lemon, Proper, Tc_superstar, Ama the Band, Abe Balshon, Shalom και Eliza McLamb.

Η μπασίστρια Noor Khan των Mamalark, δήλωσε ότι ήταν μία «πολύ εύκολη απόφαση» να μην εμφανιστεί στο SXSW και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή μας σε αυτά τα δύο επίσημα shows δεν θα μπορούσε ποτέ να μας φέρει τίποτα πιο σημαντικό από τις ζωές που χάνονται σήμερα στην Παλαιστίνη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Madonna για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς: «Πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι τόσο σκληροί μεταξύ τους;»

Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Livvy Bennett, ανέφερε ότι ένας βασικός λόγος για να αποσυρθούν από το SXSW είναι το γεγονός ότι απαιτούνταν να κάνουν «προώθηση του φεστιβάλ για πάνω από μία εβδομάδα και δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό».

Ενώ η Eliza McLamb δήλωσε: «Αποσύρθηκα από το επίσημο showcase μου στο SXSW αφού έμαθα ότι ο Αμερικανικός Στρατός είναι ένας από τους κύριους χορηγούς της εκδήλωσης».

Διαφήμιση

«Δεν θα βάλω ποτέ το όνομά μου ή δεν θα παρουσιάσει τη δουλειά μου σε μία εκδήλωση που εξυπηρετεί το αμερικανικό πολεμικό μηχανισμό, και ειδικά τώρα που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη βία κατά των Παλαιστινίων. Τα αιματοβαμμένο χρήματα δεν έχουν θέση στη μουσική», συνέχισε.

Μετά την έναρξη των αντιποίνων του Ισραήλ για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 30.000 άνθρωποι στην Παλαιστίνη και πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Το μποϊκοτάζ του SXSW έρχεται μετά την έκκληση του συνασπισμού Austin for Palestine προς το φεστιβάλ να σταματήσει να συνεργάζεται με τη RTX και την BAE Systems.

«Εάν το SXSW επιθυμεί να διατηρήσει την αξιοπιστία του, πρέπει να αλλάξει πορεία αποκηρύσσοντας την κανονικοποίηση της στρατωτικοποίησης στις βιομηχανίες τεχνολογίας και ψυχαγωγίας», ανέφερε ο συνασπισμός.

«Αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση, το SXSW μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες εκδηλώσεις του κλάδου και να ενώσει δυνάμεις με άλλους καλλιτέχνες, μουσικούς, δημιουργικούς οργανισμούς και την πλειοψηφία των Αμερικανών στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς βία και καταπίεση», δήλωσε.

Το hip-hop τρίο Kneecap από το Μπέλφαστ ακύρωσε επίσης αρκετές εμφανίσεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο φεστιβάλ SXSW για να υποστηρίξει την κωμική βιογραφική ταινία του «Kneecap» σε «ένδειξη αλληλεγγύης με τον λαό της Γάζας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Eurovision 2024: Πάνω από 1.400 Φινλανδοί καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ

Σε μία δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συγκροτήματος, οι Kneecap εξήγησαν ότι η απόφαση ελήφθη για να «επισημάνει τους απαράδεκτους στενούς δεσμούς που έχει το φεστιβάλ με εταιρείες όπλων και τον Αμερικανικό Στρατό που αυτή τη στιγμή διευκολύνει μία γενοκτονία και λιμό εναντίον ενός παγιδευμένου πληθυσμού.»

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

John Lennon: Σε δημοπρασία τα εμβληματικά γυαλιά του

Ένα ζευγάρι των χαρακτηριστικών στρογγυλών γυαλιών με χρωματιστούς φακούς που φορούσε ο John Lennon βγαίνει σε δημοπρασία. Σε δημοπρασία θα...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...