Eurovision: Η EBU επιστρατεύει ανεξάρτητους ειδικούς για να εξετάσουν τον φετινό διαγωνισμό

Η EBU ζήτησε την εξέταση της φετινής Eurovision για τη «συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών και των εκδηλώσεών της».

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2024 θα εξεταστεί από «ανεξάρτητους ειδικούς» μετά από μία χρονιά γεμάτη αντιπαραθέσεις.

O εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Joost Klein, αποβλήθηκε από τον τελικό του διαγωνισμό αφού φέρεται να απείλησε λεκτικά μία γυναίκα εργαζόμενη στην παραγωγή του διαγωνισμό.

Επιπλέον, η συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα προκάλεσε τις πιο έντονε αντιδράσεις.

Διαφήμιση

Η εθνική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ KAN ισχυρίστηκε αργότερα ότι η αποστολή του αντιμετώπισε μία «πρωτοφανή επίδειξη μίσους» από άλλες χώρες και τους διαγωνιζόμενους τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Επιβεβαιώνοντας τη διεξαγωγή του ελέγχου, εκπρόσωπος της EBU δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση επιδιώκει συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών και των εκδηλώσεών της.».

«Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ζητήσαμε από έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα να εξετάσει τον διαγωνισμό του 2024 στο Μάλμε για να μοιραστεί απόψεις και συμπεράσματα με τα διοικητικά όργανα της EBU, προς υποστήριξη της συνεχούς βελτίωσης αυτής της παγκόσμιας εκδήλωσης», πρόσθεσε.

Μετά τη Eurovision 2024, στην οποία η Ελβετία κέρδισε την πρώτη θέση με το Nemo, η EBU δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τον φετινό διαγωνισμό καθώς ορισμένες αποστολές «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανονισμών».

Διαφήμιση

Η EBU έχει διευκρινίσει πολλές φορές ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μία καλλιτεχνική και πολιτιστική εκδήλωση, και όχι πολιτικό βήμα, απαγορεύοντας στις συμμετέχουσες χώρες να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για πολιτικές δηλώσεις ή εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας, πολλοί φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Γάζα και καταδίκασαν τη συμμετοχή του Ισραήλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Eurovision 2024: Ο Olly Alexander σχολιάζει τους μηδέν πόντους από το κοινό

Παράλληλα, οι εμφανίσεις του Ισραήλ, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Eden Golan και το τραγούδι «Hurricane» συνοδεύτηκαν από αποδοκιμασίες.

Υπήρξε επίσης διαμάχη μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και του εκπροσώπου της Joost Klein από τον τελικό της Eurovision 2024.

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση AVROTROS, η οποία χαρακτήρισε τον αποκλεισμό «πολύ αυστηρό και παράλογο».

Διαφήμιση

Αναμφίβολα, ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision δημιούργησε τις περισσότερες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών.

Εκτός από τα περιστατικά που αναφέρθηκαν, ανέκυψαν και άλλα ζητήματα που ανέδειξαν τις βαθύτερες διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.

Είναι προφανές ότι ο φετινός διαγωνισμός ανέδειξε τις έντονες γεωπολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, οι οποίες μεταφέρθηκαν και στη σκηνή του Μάλμε.

Αναμφίβολα, η EBU θα πρέπει να επιδιώξει τον ανοιχτό διάλογο. Μέσω συναντήσεων και διαβουλεύσεων, θα μπορούσε να διευκολύνει την κατανόηση, ώστε να περιοριστούν οι πολιτικές εντάσεις.

Η EBU θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα παραμείνει μία γιορτή της μουσικής και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, απαλλαγμένος από πολιτικές προστριβές.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε μία αυθεντική metal βραδιά στο Release Athens 2024 που θα...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...