Μητέρα θύματος της επίθεσης στο Manchester Arena περπάτησε 320 χιλιόμετρα για να ζητήσει αυστηρά μέτρα προστασίας κατά της τρομοκρατίας

Η πορεία ολοκληρώνεται την ημέρα που συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη φρικτή βομβιστική επίθεση στη συναυλία της Ariana Grande στο Manchester Arena.

Η μητέρα ενός από τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στη συναυλία της Ariana Grande στο Manchester Arena το 2022 ολοκληρώνει σήμερα (22 Μαΐου) την πορεία 320 χιλιομέτρων που ξεκίνησε προς την Downing Street, ζητώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να θεσπίσει πιο αυστηρά μέτρα προστασίας κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους.

Η Figen Murray πρωτοστατεί στην προσπάθεια αλλαγής της βρετανικής νομοθεσίας μετά τον θάνατο του γιου της Martyn Hett το 2017.

Ο Martyn ήταν ένα από τα 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ στις 22 Μαΐου 2027.

Διαφήμιση

Οι θαυμαστές αποχωρούσαν από τη συναυλία όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, σκορπώντας τον θάνατο.

Ο δράστης πέθανε στην έκρηξη, ενώ το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η Figen Murray ξεκίνησε την πορεία της στις 7 Μαΐου από το Manchester Arena, όπου έγινε η επίθεση και διένυσε περισσότερα από 320 χιλιόμετρα σε πάνω από δύο εβδομάδες για να φτάσει σήμερα στην Downing Street, την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η εκστρατεία της έχει ως στόχο την ψήφιση του «Νόμου Martyn», ο οποίος θα απαιτεί από χώρους εκδηλώσεων και τοπικές αρχές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν εκπαίδευση και να έχουν προληπτικά σχέδια κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Διαφήμιση

«Ο θάνατος του Martyn θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν βασικά μέτρα ασφαλείας εκείνο το βράδυ, και γι’ αυτό αγωνίζομαι ακούραστα για να διασφαλίσω ότι κανένας γονιός δεν θα βιώσει τον πόνο και την απώλεια που ζω εγώ καθημερινά», δήλωσε η Figen Murray, σύμφωνα με το BBC News.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ariana Grande: Η θεραπευτική δύναμη της μουσικής, οι φόβοι και το νέο άλμπουμ «Eternal Sunshine»

«Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλής. Δεν είναι μόνο μία πορεία προς το Λονδίνο για να συναντήσω τον Πρωθυπουργό Rishi Sunak, αλλά για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης», τόνισε.

Το αίτημα της Murray έγινε δέσμευση του Συντηρητικού Κόμματος το 2019, αλλά επικρίθηκε πέρυσι για τις πιθανές επιπτώσεις του σε μικρές επιχειρήσεις.

«Θέλω να καθίσω μπροστά στον Πρωθυπουργό, να τον κοιτάξω στα μάτια και να του πω ότι πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση που μου έδωσε το 2022, δηλαδή πριν από 18 μήνες», συνέχισε η Figen Murray.

«Τότε είχε πει ότι δεν μπορεί να περάσει τον νόμο για τη συμπλήρωση έξι των έξι ετών (από την επίθεση), αλλά θα το κάνει μόλις μπορέσει. Τώρα πλησιάζουμε τα επτά χρόνια, έχει περάσει αρκετός χρόνος και είναι καιρός να θεσπιστεί αυτός ο νόμος», πρόσθεσε.

Διαφήμιση
Figan Murray - Manchester Arena - Tribute
Figan Murray (Peter Byrne/PA Images via Getty Images)

Σήμερα (22 Μαΐου) συμπληρώνονται επτά χρόνια από την τραγική επίθεση και το Μάντσεστερ κρατά ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τα θύματα.

Επίσης, είχε προγραμματιστεί μία μεγάλη επίδειξη drone πάνω από το Μάντσεστερ για απόψε, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Απαντώντας στα σχόλια και την πίεση για νομοθετική αλλαγή από τη Figen Murray, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει αλλαγές στη νομοθεσία.

«Όπως αναφέρεται στον Λόγο του Βασιλιά, δεσμευόμαστε να θεσπίσουμεδ τον “Νόμο του Martyn” – έναν νόμο που θα προστατεύσει καλύτερα το κοινό από τρομοκρατικές επιθέσεις και είμαστε ευγνώμονες στη Figen Murray για την ακούραστη στήριξή της σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε.

«Είναι σημαντικό ο νέος νόμος μας να αντέξει στον χρόνο και να αποτελέσει έναν κατάλληλο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για αυτόν. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το κοινό χωρίς να επιβαρύνουμε άσκοπα τις μικρότερες επιχειρήσεις», εξήγησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ariana Grande: Η έκπληξη στους θαυμαστές στο pop-up κατάστημα της r.e.m. beauty

«Βρισκόμαστε τώρα στα τελικά στάδια της σύνταξης αυτού του νόμου και θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό», αποκάλυψε.

Τα σχόλια της Figen Murray συμπλέουν με τις δηλώσεις που έχει κάνει το 2021 ο Paul Hett, ο πατέρας του Martyn Hett.

«Η έρευνα ορθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απέτυχαν σε κάθε επίπεδο… Αυτή η θηριωδία θα μπορούσε και έπρεπε να είχε αποφευχθεί, και 22 άνθρωποι δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους», είπε όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση.

Η έκθεση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν χαμένες ευκαιρίες για να ελαχιστοποιηθεί ο «καταστροφικός αντίκτυπος» της επίθεσης.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Lady Gaga: Θα εμφανιστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Η Lady Gaga βρίσκεται στο Παρίσι και οι φήμες οργιάζουν. Θα εμφανιστεί η Lady Gaga στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...