Γιατί οι Nirvana αρνήθηκαν να ανοίξουν την περιοδεία των U2

Εκείνη την εποχή οι U2 εκπροσωπούσαν όσα αντιπαθούσαν οι Nirvana.

Από την πρώτη ημέρα, ο Kurt Cobain ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων όσων αφορούσαν τους Nirvana.

Ακόμα κι αν στην αρχή κάτι δεν λειτουργούσε ή αν μπέρδευε εκατομμύρια ανθρώπους, ο Kurt Cobain προτιμούσε να δημιουργήσει κάτι αυθεντικά δικό του, παρά να τον κατηγορήσουν ότι ξεπουλήθηκε επειδή ικανοποίησε τις επιθυμίες των άλλων.

Έτσι, όταν το «Nevermind» (1991) άρχισε να γίνεται ένα άλμπουμ που μπορούσαν να ακούσουν ακόμα και τα παιδιά των προαστίων, ο Kurt Cobain ήταν ανένδοτος και απάντησε αρνητικά στην πρόταση που έγινε στους Nirvana να συνοδεύσουν τους U2 στην περιοδεία τους «ZooTV» το 1992-93.

Διαφήμιση

Αν αναλογιστεί κανείς πού βρίσκονταν εκείνη την εποχή, οι U2 εκπροσωπούσαν όσα αντιπαθούσαν και αντιστρατεύονταν οι Nirvana.

Ένα συγκρότημα που προσπαθούσε απλώς να μείνει στην underground σκηνή, ξαφνικά θα έκανε περιοδεία μαζί με αυτό που κάποιοι θα θεωρούσαν το πιο πομπώδες ροκ συγκρότημα στον κόσμο; Φυσικά και όχι.

Δεν είναι ότι δεν υπήρχε ζήτηση. Το music video του «Smells Like Teen Spirit» είχε αρχίσει να κερδίσει έδαφος στο MTV και ο Kurt Cobain ήταν πρόθυμος να δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε συναυλία, αλλά η ιδέα μίας περιοδείας σε τεράστιους συναυλιακούς χώρους δεν είχε νόημα εκείνη την εποχή.

Για όλους τους πρακτικούς λόγους, οι Nirvana ήταν ακόμα ένα συγκρότημα στα σπάργανα, ενώ οι U2 ετοιμάζονταν να ζήσουν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην καριέρα τους.

Διαφήμιση

Μπορεί να υιοθέτησαν την ίδια ειρωνική στάση που είχαν τα περισσότερα grunge συγκροτήματα εκείνη την περίοδο, αλλά οι Nirvana δεν απέρριψαν μόνο τους U2, αλλά και πολλά άλλα συγκροτήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η κόρη του Kurt Cobain παντρεύτηκε τον γιο του Tony Hawk - Με τον Michael Stipe να τελεί το μυστήριο

Όταν ο Dave Grohl μίλησε στο Rolling Stone για τις τελευταίες ημέρες των Nirvana εξήγησε ότι έπρεπε να αρνηθούν την πρόταση να ανοίξουν την περιοδεία των U2 για λόγους αυτοσυντήρησης.

«Πήγα να δω τους U2 να παίζουν με τους Pixies και με τράβηξαν στο καμαρίνι του Bono: “Πρέπει να έρθετε μαζί μας σε περιοδεία”. Σκέφτηκα: “Τι συμβαίνει;”», θυμήθηκε ο frontman των Foo Fighters.

«Ήταν καλό για εμάς που δεν κάναμε πολλά. Αλλά ήταν σαν να κρατάς ένα σπίρτο και να το βλέπεις να καίει μέχρι τα δάχτυλά σου. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι», συνέχισε.

Από την άλλη πλευρά, για ένα συγκρότημα όπως οι Nirvana, που έχει στο ενεργητικό του ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ της δεκαετίας του ’90, φαντάζει παράξενο που δεν έκανε μία κανονική περιοδεία για την προώθησή του.

Διαφήμιση

Οι Nirvana μπορεί να συνόδευσαν τους Red Hot Chili Peppers ως opening act εκείνη την εποχή, αλλά ήταν θέμα χρόνου ο Kurt Cobain να θέλει ξανά να αποσυρθεί από τις περιοδείες, πιστεύοντας ότι τα πράγματα είχαν ξεφύγει πολύ.

Αυτό δεν εμπόδισε τους Pearl Jam, ένα άλλο grunge συγκρότημα από το Σιάτλ, να μπουν στο παιχνίδι και ανοίξουν τελικά αρκετές συναυλίες στην περιοδεία «ZooTV» των U2 και να γίνουν αντικείμενο κριτικής επειδή δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ο Bono.

Αν ο Kurt Cobain είχε διαβάσει καλύτερα όσα έκαναν οι U2, ίσως να είχε επανεξετάσει τη θέση του.

Το «Achtung Baby» (1991) ήταν μία επίθεση ενάντια φανταχτερό pop συγκρότημα στο οποίο είχαν μεταμορφωθεί οι U2. Χρησιμοποιώντας αυτές τις υπερβολικές εικόνες εναντίον τους, δημιούργησαν ένα άλμπουμ που ξεχώρισε ανάμεσα σε οτιδήποτε άλλο είχαν κάνει μέχρι τότε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Dave Grohl αφιέρωσε στον Steve Albini το «My Hero» των Foo Fighters

Ωστόσο, ο Kurt Cobain δεν ήταν λάτρης των περιοδειών και αφού οι Nirvana μεγάλωναν ήδη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δεν χρειαζόταν ακόμα τις τεράστιες οθόνες πίσω του στη σκηνή.

Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

IVE: Το music video του «Accendio» από το EP «IVE SWITCH»

Οι IVE μας προσκαλούν σε έναν ονειρικό και μυστηριώδη...

Lenny Kravitz: Θα εμφανιστεί στον τελικό του UEFA Champions League στο Λονδίνο

Ο Lenny Kravitz θα ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο...

Η Cardi B πιστεύει ότι άνοιξε το δρόμο για το νέο κύμα γυναικών ράπερ

Η Cardi B πιστεύει ότι η επιτυχία της προκάλεσε...

Η Kelly Clarkson είχε γνωρίσει την Amy Winehouse πριν γίνει διάσημη

Όσα αποκάλυψε η Kelly Clarkson για τη γνωριμία της...

Taylor Swift: Ο Ethan Hawke μιλά για την εμφάνισή του στο music video του «Fortnight»

«Έχω την αίσθηση ότι αυτό θα είναι στη νεκρολογία μου», είπε χαριτολογώντας ο Ethan Hawke. Ο Ethan Hawke γνωρίζει την...

Top Stories

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...