Olly Alexander: Υπέγραψε επιστολή που αποκαλεί το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγορεί για γενοκτονία

Ο Olly Alexander συντάσσεται με μία ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Olly Alexander υπέγραψε μία επιστολή υπέρ της Παλαιστίνης, η οποία χαρακτηρίζει το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγορεί για γενοκτονία.

Στις 17 Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι ο τραγουδιστής των Years & Years θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας.

Προτού επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του στη Eurovision εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Olly Alexander είχε υπογράψει μία ανοιχτή επιστολή από την ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών Voices4London, η οποία ζητούσε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και από το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στην περιοχή.

Διαφήμιση

Η επιστολή καταδίκαζε επίσης τη «σιωνιστική προπαγάνδα» εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς.

«Παρακολουθούμε μία γενοκτονία να λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο. Ο θάνατος ξεχειλίζει από τις οθόνες των τηλεφώνων μας και εισχωρεί στις καρδιές μας», αναφέρει η επιστολή.

«Και, ως queer κοινότητα, δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να εξαφανίζει ολόκληρες γενιές παλαιστινιακών οικογενειών. Κάποτε λέγαμε, “η σιωπή ισούται με θάνατο”. Τώρα δεν είναι η ώρα να σιωπήσουμε», συνεχίζει.

«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτές τις πρόσφατες τραγωδίες από μία βίαιη ιστορία κατοχής. Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν απλώς μία κλιμάκωση του καθεστώτος απαρτχάιντ του κράτους του Ισραήλ, το οποίο ενεργεί για την εθνοκάθαρση της γης», σημειώνει.

Διαφήμιση

«Απορρίπτουμε σθεναρά το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση μίας φιλοπαλαιστινιακής ή αντισιωνιστικής στάσης με οποιονδήποτε τρόπο προάγει τον αντισημιτισμό», τονίζει η επιστολή.

Διάφορες ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει το Ισραήλ κράτος απαρτχάιντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πόλεμος Ισραήλ: Τουλάχιστον 260 νεκροί από την επίθεση σε μουσικό φεστιβάλ

Η Διεθνή Αμνηστία ανέφερε: «Οι διακρίσεις, η απαλλοτρίωση, η καταστολή της διαφωνίας, οι δολοφονίες και οι τραυματισμοί – όλα αποτελούν μέρος ενός συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να ευνοεί τους Εβραίους Ισραηλινούς εις βάρος των Παλαιστινίων».

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, ο Olly Alexander δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι υπέγραψε την επιστολή.

Το Συντηρητικό Κόμμα επέκρινε το BBC για την επιλογή του Alexander για τη Eurovision, με έναν εκπρόσωπο του κόμματος να δηλώνει στην Telegraph: «Το να αφήσουμε έναν ανοιχτά αντι-ισραηλινό τραγουδιστή να διαγωνιστεί στην ίδια σκηνή με το Ισραήλ είναι είτε μία τεράστια αβλεψία είτε σκέτο θράσος από το BBC… Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αφήνουμε το BBC να αποφασίζει ποιος εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision».

Διαφήμιση

Εν τω μεταξύ, η εβραϊκή οργάνωση Campaign Against Antisemitism επέμεινε ότι το BBC «μπορεί και πρέπει» να κόψει τους δεσμούς με τον Olly Alexander.

«Η ρητορική σε αυτή την επιστολή, η οποία φαίνεται να υιοθετείται από τον Olly Alexander, είναι ακραία», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Sky News.

«Είναι αποκρουστικό ιδίως το γεγονός ότι καταδικάζει τον “αδιανόητο φιλοσημιτισμό”. Σε μία εποχή που σχεδόν επτά στους δέκα Βρετανούς Εβραίους αισθάνονται ότι φοβούνται να εκφράσουν την ταυτότητά τους δημοσίως, δεν πρέπει να είναι αυτός ο άνθρωπος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Telegraph μετέδωσε ότι το BBC δεν σκοπεύει να λάβει μέτρα, καθώς ο Olly Alexander υπέγραψε την επιστολή πριν αποκαλυφθεί ότι είναι ο εκλεκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision

Η Eurovision ήρθε επίσης αντιμέτωπη με αντιδράσεις και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ αφού επέτρεψε στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Eurovision 2024: Πάνω από 1.400 Φινλανδοί καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ

Επιπλέον, οι Times Of Israel αναφέρουν ότι η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας κάλεσε τη χώρα να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Eurovision του επόμενου έτους, εκτός αν απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στη διοργάνωση.

Παρά τις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να αποκλείσει το Ισραήλ από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.

«Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε η EBU.

«Η EBU είναι ένας οργανισμός που ηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη», σημείωσε.

«Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλους 36 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, θα μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό το επόμενο έτος», συνέχισε.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Η Celine Dion είναι «γεμάτη χαρά» για την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Το μήνυμα της Celine Dion για την επιστροφή της...

Britney Spears: Κατακεραύνωσε τη Halsey για το video του «Lucky» και μετά ανακάλεσε

Η Britney Spears απείλησε με νομικές ενέργειες εναντίον της...

Οι Empire Of The Sun επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Ask That God»

Το νέο άλμπουμ των Empire Of The Sun μας...

Syd Barrett: Σε δημοπρασία ο πρώτος γνωστός πίνακάς του

Ο Syd Barrett των Pink Floyd ήταν ένας ταλαντούχος...

Ο Billy Joel υποδέχθηκε τον Axl Rose στη σκηνή

Ο ξεχωριστός καλεσμένος του Billy Joel στο φινάλε των εμφανίσεών του στο Madison Square Garden. Ο Billy Joel έριξε την...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...