Πάνω από 200 καλλιτέχνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική

Οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν τις ανεύθυνες πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα».

Πάνω από 200 καλλιτέχνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική.

Η Billie Eilish, ο Robert Smith των The Cure, οι Pearl Jam, η Nicki Minaj, η Katy Perry, ο Elvis Costello, η Miranda Lambert και οι διαχειριστές των περιουσιών του Bob Marley και του Frank Sinatra είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 200 ονόματα που υπογράφουν μία ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται σε εταιρείες τεχνολογίας, παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών και δημιουργούς AI σχετικά με τις ανεύθυνες πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζοντας τέτοιες ενέργειες ως «επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα» που «πρέπει να σταματήσει».

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Artist Rights Alliance, καλεί τους εν λόγω οργανισμούς να διακόψουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την παραβίαση και υποτίμηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων καλλιτεχνών, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα.

Διαφήμιση

«Να μην κάνετε λάθος: πιστεύουμε ότι, όταν χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες να προωθήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και με τρόπο που επιτρέπει την ανάπτυξη και την εξέλιξη νέων και συναρπαστικών εμπειριών για τους μουσικόφιλους παντού», αναφέρεται στην επιστολή.

«Δυστυχώς, ορισμένες πλατφόρμες και δημιουργοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να σαμποτάρουν τη δημιουργικότητα και να υπονομεύσουν τους καλλιτέχνες, τους στιχουργούς, τους μουσικούς και τους κατόχους δικαιωμάτων», σημειώνεται.

Καλλιτέχνες, τραγουδοποιοί και παραγωγοί από όλα τα είδη μουσικής, πολλές γενιές και πολλές ηπείρους πρόσθεσαν τα ονόματά τους στην επιστολή, από νεότερους καλλιτέχνες όπως η Ayra Starr μέχρι θρύλους όπως ο Smokey Robinson και εταιρείες όπως ο K-pop κολοσσός HYBE.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Christina Aguilera ευχαριστεί την Billie Eilish που «έφτιαξε ολόκληρο τον κόσμο» της κόρης της

Συγκεκριμένα, η επιστολή επισημαίνει τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί σε μουσική χωρίς άδεια, τα οποία χαρακτηρίζει ως προσπάθειες που αποσκοπούν άμεσα στην αντικατάσταση του έργου των ανθρώπων καλλιτεχνών με τεράστιες ποσότητες «ήχων» και «εικόνων» που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και μειώνουν σημαντικά τα ποσά των δικαιωμάτων που καταβάλλονται στους καλλιτέχνες.

Διαφήμιση

«Για πολλούς εργαζόμενους μουσικούς, καλλιτέχνες και στιχουργούς που απλώς προσπαθούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, αυτό θα ήταν καταστροφικό», τονίζει η επιστολή.

«Οι εργαζόμενοι μουσικοί δυσκολεύονται ήδη να τα βγάλουν πέρα στον κόσμο του streaming και τώρα έχουν το πρόσθετο βάρος να προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν έναν καταιγισμό θορύβου που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε η Jen Jacobsen, εκτελεστική διευθύντρια της Artist Rights Alliance, σε μία δήλωση που συνοδεύει την επιστολή.

«Η ανήθικη χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης για την αντικατάσταση ανθρώπων καλλιτεχνών θα υποτιμήσει ολόκληρο το οικοσύστημα της μουσικής – για καλλιτέχνες και θαυμαστές εξίσου», πρόσθεσε.

Τον τελευταίο χρόνο πολλά μέρη της μουσικής βιομηχανίας έχουν κάνει παρόμοιες εκκλήσεις για την ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και να κάνει ζητήματα όπως η απάτη μέσω streaming και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας πολύ πιο εξαπλωμένα και πολύ πιο γρήγορα.

Η Universal Music Group έχει συγκροτήσει μία ειδική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος και η UMPG έχει αναφέρει ότι η στάση του TikTok απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους λόγους για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εταιρειών.

Διαφήμιση

Επίσης, η Αμερικανική Ένωση της Δισκογραφικής Βιομηχανίας (RIAA), η Warner Music Group και άλλες εταιρείες και οργανισμοί έχουν τονίσει ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από την υπερβολική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς άδεια είναι ύψιστης σημασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Nicki Minaj: Η αποκάλυψη για τη συνεργασία με τον Drake στο «Needle»

«Πρέπει να προστατεύσουμε από τη ληστρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την κλοπή της φωνής και της εικόνας των επαγγελματιών καλλιτεχνών, την παραβίαση των δικαιωμάτων των δημιουργών και την καταστροφή του μουσικού οικοσυστήματος», σημειώνει η επιστολή.

«Καλούμε όλες τις ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες και τις υπηρεσίες που βασίζονται στη μουσική να δεσμευτούν ότι δεν θα αναπτύξουν ή θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία δημιουργίας μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη, περιεχόμενο ή εργαλεία που υπονομεύουν ή αντικαθιστούν την ανθρώπινη καλλιτεχνική δημιουργία των στιχουργών και των καλλιτεχνών ή μας αρνούνται τη δίκαιη αποζημίωση για το έργο μας», καταλήγει.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Kesha έρχεται να «αλλάξει τον κόσμο» με τη νέα μουσική της

Ήρθε η ώρα η φωνή της Kesha να ακουστεί δυνατά. Η τρελή πορεία της Kesha ξεκίνησε και δεν πρόκειται να...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...