Ράπερ του TikTok καλείται να πληρώσει στη Sony Music πάνω από 800.000 δολάρια ως αποζημίωση για ένα τραγούδι

Ο δικαστής δήλωσε ότι το τεράστιο πρόστιμο θα χρησιμεύσει ως «μάθημα» για τον 20χρονο ράπερ Trefuego, που δημιούργησε το viral τραγούδι «90mh».

Ένας δημοφιλής ράπερ στο TikTok οφείλει να καταβάλλει στη Sony Music πάνω από 800.000 δολάρια ως αποζημίωση επειδή χρησιμοποίησε χωρίς άδεια ένα απόσπασμα ενός τραγουδιού που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο δικαστής ανέφερε ότι το υψηλό πρόστιμο θα δώσει στον ράπερ Trefuego ένα «μάθημα» εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την «προσεκτική επιλογή των υλικών που περιλαμβάνονται στα raps του».

Η Sony Music μήνυσε τον Trefuego, το πραγματικό όνομα του οποίου Dantreal Daevon Clark-Rainbolt, το 2021, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε ένα «οφθαλμοφανές» sample από ένα instrumental κομμάτι του 1986 από την Ιαπωνία στο τραγούδι του «90mh».

Διαφήμιση

Σύμφωνα, με τη Sony Music, το «90mh» είχε εμφανιστεί σε 155.000 βίντεο στο TikTok και είχε αναπαραχθεί 100 εκατομμύρια φορές στο Spotify.

Αφού δυσκολεύτηκε να τον εντοπίσει, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε πέρυσι ότι ο 20χρονος ράπερ είχε πράγματι παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα της Sony Music.

Και σε μία επακόλουθη απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ο ίδιος δικαστής διέταξε τον Trefuego να καταβάλει στη Sony το ποσό των 802.997 δολαρίων – που καλύπτει περίπου τα 700.000 δολάρια που κέρδισε σε έσοδα από το Spotify και άλλες πλατφόρμες, και περίπου 100.000 δολάρια που θα πλήρωνε στη Sony σε τέλη αδειοδότησης.

«Το δικαστήριο ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα χρησιμεύσει ως ένα μάθημα 802.997,23 δολαρίων για τον κατηγορούμενο στην προσεκτική επιλογή των υλικών που περιλαμβάνονται στα raps του», έγραψε στην απόφασή του ο ομοσπονδιακός δικαστής Mark T. Pittman.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το ένα τέταρτο της μουσικής στις υπηρεσίες streaming δεν λαμβάνει ούτε ένα stream

Επιπλέον, ο δικαστής διέταξε τον Trefuego να καταβάλει συνεχόμενα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου 50% των εσόδων από τις εκδόσεις (publishing) και 20% των εσόδων ηχογράφησης από το τραγούδι, καθώς και να επιστρέψει τα 2.230 δολάρια σε δικαστικά έξοδα με τα οποία επιβαρύνθηκε στη Sony.

«Η Sony άσκησε μία εύλογη και μη επιπόλαιη αγωγή για να υπερασπιστεί την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της», ανέφερε ο δικαστής Pittman.

«Ίσως κάποιοι να αμφισβητήσουν τη σοφία να κινηθεί νομικά εναντίον ενός σχετικά μικρού παίκτη όπως ο Trefuego, αλλά αυτό το γεγονός δεν καθιστά τα κίνητρα της Sony αθέμιτα ή την αγωγή τους παράλογη», σημείωσε.

Η Sony Music κυνηγούσε τον Trefuego από τον Ιανουάριο του 2021, όταν η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι πίστευε πως το «90mh» βασίστηκε σε ένα sample χωρίς άδεια του «Reflections», ενός τραγουδιού του 1986 από τον Ιάπωνα συνθέτη Toshifumi Hinata.

Αφού η Sony Music κατέθεσε αιτήματα αφαίρεσης του τραγουδιού από τις ψηφιακές πλατφόρμες τον Αύγουστο του 2022, υπέβαλε τελικά αγωγή εναντίον του ράπερ Δεκέμβριο εκείνου του έτους.

Διαφήμιση

Στην καταγγελία της, η δισκογραφική εταιρεία επισήμανε ότι το τραγούδι του Hinata είχε γνωρίσει πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς του μετά την εμφάνισή του στην ταινία «Tigertail» του Netflix το 2020 και την τοποθέτησή του σε δημοφιλείς λίστες αναπαραγωγής ambient μουσικής στο Spotify.

«Ο Trefuego προσπάθησε ωμά να εκμεταλλευτεί την επιτυχία και τη δημοτικότητα του Hinata χωρίς να λάβει υπόψη του τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ή τα δικαιώματα των εναγόντων», υποστήριξαν τότε οι δικηγόροι της Sony Music.

«Χρησιμοποίησε και αντέγραψε το έργο των εναγόντων χωρίς καν να το ζητήσει ή να πληρώσει ούτε μία δεκάρα στους ενάγοντες, και συνέχισε να εκμεταλλεύεται αυτή τη μουσική παρά τις απαιτήσεις των εναγόντων να σταματήσει», πρόσθεσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  To Apple Music θα πληρώνει περισσότερο τους καλλιτέχνες για τα τραγούδια σε Spatial Audio

Πέρυσι, ο δικαστής Pittman αποφάνθηκε ότι η Sony Music μπορούσε να παρακάμψει τις παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας με τον Trefuego και απλά να του στείλει προσωπικά μηνύματα στο Instagram, Twitter, TikTok και Soundcloud.

Με τον τρόπο αυτό, ο δικαστής έκρινε ότι η Sony είχε κάνει «εκτεταμένες προσπάθειες» και «είχε κάνει μεγάλα άλματα» για να βρει τον Trefuego στην πραγματική ζωή, συμπεριλαμβανομένων «επτά ξεχωριστών προσπαθειών» να του επιδώσει την αγωγή και να προσλάβει ιδιωτικό ερευνητή.

Σε μία ιδιαίτερα αξιοσημείωτη προσπάθεια, οι εκπρόσωποι της Sony Music πήγαν προφανώς «στο σπίτι της μητέρας του την Ημέρα της Μητέρας με την ελπίδα ότι θα ήταν εκεί για να γιορτάσει μαζί της» αλλά και πάλι δεν τον βρήκαν.

«Δυστυχώς, δεν ήταν εκεί, και η ίδια του η μητέρα ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε ποιος είναι», έγραψε ο δικαστής.

Μετά την επίλυση αυτών των διαδικαστικών θεμάτων, ο δικαστής Pittman εξέδωσε την ετυμηγορία για την υπόθεση τον Νοέμβριο – και τάχθηκε με αποφασιστικότητα υπέρ της Sony.

Αν και ο δικαστής σημείωσε ότι η υπόθεση έφερε αντιμέτωπους «έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους ψυχαγωγίας στον πλανήτη» με «ένα παιδί είκοσι ετών», αποφάνθηκε ότι η στάση Δαυίδ και Γολιάθ δεν θα προστάτευε τον Trefuego από την ευθύνη.

«Για να παραθέσουμε το “90mh”, αυτή η υπόθεση αφορά έναν νεαρό άνδρα που ήταν “πολύ επικεντρωμένος στο να βγάλει λεφτά” για να καταλάβει τις ευρύτερες συνέπειες της αγοράς ενός δημιουργικού έργου χωρίς αποδεικτικό στοιχείο πρωτοτυπίας ή άδειας χρήσης», σχολίασε ο δικαστής στην απόφασή του τον Νοέμβριο.

«Για να παραθέσουμε ξανά το “90mh”, ο Trefuego πιθανότατα φανταζόταν ότι η Sony δεν θα “ήθελε πραγματικά καυγά” για να επιλύσει αυτή την αξίωση. Αλλά το έκαναν», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Spotify δεν αποχωρεί τελικά από την Ουρουγουάη - Η διαμάχη για τις αμοιβές των καλλιτεχνών
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

ASTRO: Η συγκινητική τελευταία συνεργασία του JinJin με τον Moonbin στο «Fly»

Το τραγούδι που κρατά ζωντανή τη μνήμη του Moonbin...

Το Coachella κινδυνεύει με πρόστιμο για την εμφάνιση της Lana Del Rey

Η Lana Del Rey ολοκλήρωσε 13 λεπτά μετά την...

Η Beyoncé έστειλε λουλούδια σε πανεπιστημιακή γυναικεία ομάδα μπάσκετ

Η Beyoncé και η οικογένειά της είναι οπαδοί του γυναικείου μπάσκετ. Η Beyoncé συνεχάρη τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του...

Top Stories

Cher, Ozzy Osbourne και Mary J. Blige στο Rock & Roll Hall of Fame

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα ενταχθούν στο...

Αντώνης Ρέμος: Ύμνος στην ελευθερία της αγάπης με το video του «Ρωτάνε»

Ο Αντώνης Ρέμος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας...