Ράπερ του TikTok καλείται να πληρώσει στη Sony Music πάνω από 800.000 δολάρια ως αποζημίωση για ένα τραγούδι

Ο δικαστής δήλωσε ότι το τεράστιο πρόστιμο θα χρησιμεύσει ως «μάθημα» για τον 20χρονο ράπερ Trefuego, που δημιούργησε το viral τραγούδι «90mh».

Ένας δημοφιλής ράπερ στο TikTok οφείλει να καταβάλλει στη Sony Music πάνω από 800.000 δολάρια ως αποζημίωση επειδή χρησιμοποίησε χωρίς άδεια ένα απόσπασμα ενός τραγουδιού που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο δικαστής ανέφερε ότι το υψηλό πρόστιμο θα δώσει στον ράπερ Trefuego ένα «μάθημα» εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την «προσεκτική επιλογή των υλικών που περιλαμβάνονται στα raps του».

Η Sony Music μήνυσε τον Trefuego, το πραγματικό όνομα του οποίου Dantreal Daevon Clark-Rainbolt, το 2021, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε ένα «οφθαλμοφανές» sample από ένα instrumental κομμάτι του 1986 από την Ιαπωνία στο τραγούδι του «90mh».

Διαφήμιση

Σύμφωνα, με τη Sony Music, το «90mh» είχε εμφανιστεί σε 155.000 βίντεο στο TikTok και είχε αναπαραχθεί 100 εκατομμύρια φορές στο Spotify.

Αφού δυσκολεύτηκε να τον εντοπίσει, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε πέρυσι ότι ο 20χρονος ράπερ είχε πράγματι παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα της Sony Music.

Και σε μία επακόλουθη απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ο ίδιος δικαστής διέταξε τον Trefuego να καταβάλει στη Sony το ποσό των 802.997 δολαρίων – που καλύπτει περίπου τα 700.000 δολάρια που κέρδισε σε έσοδα από το Spotify και άλλες πλατφόρμες, και περίπου 100.000 δολάρια που θα πλήρωνε στη Sony σε τέλη αδειοδότησης.

«Το δικαστήριο ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα χρησιμεύσει ως ένα μάθημα 802.997,23 δολαρίων για τον κατηγορούμενο στην προσεκτική επιλογή των υλικών που περιλαμβάνονται στα raps του», έγραψε στην απόφασή του ο ομοσπονδιακός δικαστής Mark T. Pittman.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Spotify δεν θα απαγορεύσει τη μουσική που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη

Επιπλέον, ο δικαστής διέταξε τον Trefuego να καταβάλει συνεχόμενα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου 50% των εσόδων από τις εκδόσεις (publishing) και 20% των εσόδων ηχογράφησης από το τραγούδι, καθώς και να επιστρέψει τα 2.230 δολάρια σε δικαστικά έξοδα με τα οποία επιβαρύνθηκε στη Sony.

«Η Sony άσκησε μία εύλογη και μη επιπόλαιη αγωγή για να υπερασπιστεί την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της», ανέφερε ο δικαστής Pittman.

«Ίσως κάποιοι να αμφισβητήσουν τη σοφία να κινηθεί νομικά εναντίον ενός σχετικά μικρού παίκτη όπως ο Trefuego, αλλά αυτό το γεγονός δεν καθιστά τα κίνητρα της Sony αθέμιτα ή την αγωγή τους παράλογη», σημείωσε.

Η Sony Music κυνηγούσε τον Trefuego από τον Ιανουάριο του 2021, όταν η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι πίστευε πως το «90mh» βασίστηκε σε ένα sample χωρίς άδεια του «Reflections», ενός τραγουδιού του 1986 από τον Ιάπωνα συνθέτη Toshifumi Hinata.

Αφού η Sony Music κατέθεσε αιτήματα αφαίρεσης του τραγουδιού από τις ψηφιακές πλατφόρμες τον Αύγουστο του 2022, υπέβαλε τελικά αγωγή εναντίον του ράπερ Δεκέμβριο εκείνου του έτους.

Διαφήμιση

Στην καταγγελία της, η δισκογραφική εταιρεία επισήμανε ότι το τραγούδι του Hinata είχε γνωρίσει πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς του μετά την εμφάνισή του στην ταινία «Tigertail» του Netflix το 2020 και την τοποθέτησή του σε δημοφιλείς λίστες αναπαραγωγής ambient μουσικής στο Spotify.

«Ο Trefuego προσπάθησε ωμά να εκμεταλλευτεί την επιτυχία και τη δημοτικότητα του Hinata χωρίς να λάβει υπόψη του τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ή τα δικαιώματα των εναγόντων», υποστήριξαν τότε οι δικηγόροι της Sony Music.

«Χρησιμοποίησε και αντέγραψε το έργο των εναγόντων χωρίς καν να το ζητήσει ή να πληρώσει ούτε μία δεκάρα στους ενάγοντες, και συνέχισε να εκμεταλλεύεται αυτή τη μουσική παρά τις απαιτήσεις των εναγόντων να σταματήσει», πρόσθεσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Universal Music: Αφήνει πίσω το TikTok και στρέφεται στο Roblox - Η νέα υπηρεσία streaming μουσικής

Πέρυσι, ο δικαστής Pittman αποφάνθηκε ότι η Sony Music μπορούσε να παρακάμψει τις παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας με τον Trefuego και απλά να του στείλει προσωπικά μηνύματα στο Instagram, Twitter, TikTok και Soundcloud.

Με τον τρόπο αυτό, ο δικαστής έκρινε ότι η Sony είχε κάνει «εκτεταμένες προσπάθειες» και «είχε κάνει μεγάλα άλματα» για να βρει τον Trefuego στην πραγματική ζωή, συμπεριλαμβανομένων «επτά ξεχωριστών προσπαθειών» να του επιδώσει την αγωγή και να προσλάβει ιδιωτικό ερευνητή.

Σε μία ιδιαίτερα αξιοσημείωτη προσπάθεια, οι εκπρόσωποι της Sony Music πήγαν προφανώς «στο σπίτι της μητέρας του την Ημέρα της Μητέρας με την ελπίδα ότι θα ήταν εκεί για να γιορτάσει μαζί της» αλλά και πάλι δεν τον βρήκαν.

«Δυστυχώς, δεν ήταν εκεί, και η ίδια του η μητέρα ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε ποιος είναι», έγραψε ο δικαστής.

Μετά την επίλυση αυτών των διαδικαστικών θεμάτων, ο δικαστής Pittman εξέδωσε την ετυμηγορία για την υπόθεση τον Νοέμβριο – και τάχθηκε με αποφασιστικότητα υπέρ της Sony.

Αν και ο δικαστής σημείωσε ότι η υπόθεση έφερε αντιμέτωπους «έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους ψυχαγωγίας στον πλανήτη» με «ένα παιδί είκοσι ετών», αποφάνθηκε ότι η στάση Δαυίδ και Γολιάθ δεν θα προστάτευε τον Trefuego από την ευθύνη.

«Για να παραθέσουμε το “90mh”, αυτή η υπόθεση αφορά έναν νεαρό άνδρα που ήταν “πολύ επικεντρωμένος στο να βγάλει λεφτά” για να καταλάβει τις ευρύτερες συνέπειες της αγοράς ενός δημιουργικού έργου χωρίς αποδεικτικό στοιχείο πρωτοτυπίας ή άδειας χρήσης», σχολίασε ο δικαστής στην απόφασή του τον Νοέμβριο.

«Για να παραθέσουμε ξανά το “90mh”, ο Trefuego πιθανότατα φανταζόταν ότι η Sony δεν θα “ήθελε πραγματικά καυγά” για να επιλύσει αυτή την αξίωση. Αλλά το έκαναν», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Universal Music Group και TikTok επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Με φόντο το νομοσχέδιο του Κογκρέσου
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

David Banda: Ο γιος της Madonna απαντά στις φήμες ότι είναι «άστεγος» και «πεινάει»

Ο David Banda τόνισε η μητέρα του τον «στηρίζει πολύ». Ο γιος της Madonna, David Banda, απάντησε στους ισχυρισμούς ότι...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...