Universal Music Group και TikTok επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Με φόντο το νομοσχέδιο του Κογκρέσου

Το TikTok και η Universal Music Group ξεκίνησαν ξανά τις διαπραγματεύσεις, όμως ένα fast-track νομοσχέδιο του αμερικανικού Κογκρέσου αποτελεί απειλή για την επόμενη ημέρα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Το TikTok επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Universal Music Group (UMG), ωστόσο ένα fast-track νομοσχέδιο του Κογκρέσου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση της πλατφόρμας ή σε ακραίο σενάριο, στον αποκλεισμό της στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να φτάσει στο γραφείο του Προέδρου Joe Biden πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Μία πηγή με γνώση των συνομιλιών αναφέρει στο Billboard ότι η ByteDance – η κινεζική εταιρεία που κατέχει το TikTok – επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Universal Music Group αφού η δισκογραφική εταιρεία απέσυρε τη μουσική της από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Ιανουαρίου, επικαλούμενη την άρνηση του TikTok να αντιμετωπίσει τρία «κρίσιμα» ζητήματα.

Επρόκειτο για την «κατάλληλη αποζημίωση για τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς», την «προστασία των καλλιτεχνών από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης» και τη «διαδικτυακή ασφάλεια για τους χρήστες του TikTok».

Διαφήμιση

Δεν είναι σαφές εάν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος – ούτε η UMG ούτε η TikTok κάνουν κάποιο σχόλιο – αλλά η ByteDance αντιμετωπίζει τώρα ένα πιο πιεστικό, υπαρξιακό ζήτημα, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει συνδέσει το Νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας για το TikTok με το πακέτο εξωτερικής βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί γρήγορα από το Κογκρέσο.

Η Βουλή ενδέχεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό το σαββατοκύριακο και η Γερουσία αναμένεται να κινηθεί γρήγορα. Εάν ψηφιστεί και στα δύο σώματα, ο πρόεδρος Biden έχει υποσχεθεί να το υπογράψει αμέσως.

Το νομοσχέδιο με τον επίσημο τίτλο «Νόμος για την Προστασία των Αμερικανών από Εφαρμογές που Ελέγχονται από Ξένους Αντιπάλους» συντάχθηκε μετά από ενημερώσεις που παρείχαν αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου προς τους βουλευτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει το TikTok, καθώς χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το SoundCloud βγαίνει προς πώληση

Τι προβλέπει ο Νόμος Εθνικής Ασφάλειας για το TikTok

Εάν ο Joe Biden υπογράψει το νομοσχέδιο, η ByteDance θα έχει περίπου ένα χρόνο από τη θέσπισή του – το αρχικό νομοσχέδιο της έδινε μόνο 90 ημέρες – να πουλήσει το TikTok σε έναν αγοραστή σε χώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ξένο αντίπαλο.

Διαφήμιση

Εάν η ByteDance, η οποία έχει σχέσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και υπόκειται στην κυβέρνησή του, αρνηθεί να αποχωριστεί το TikTok ή δεν τηρήσει την προθεσμία, τότε η εφαρμογή θα μπορούσε να απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Rick Lane, ηγέτης του TikTok Coalition.org και υπέρμαχος της ασφάλειας των παιδιών, σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο για το TikTok «προχωρά πολύ γρήγορα».

«Η διατύπωση μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας είναι τόσο κοντά – απέχουν ελάχιστα, και πιστεύω ότι γίνονται συμφωνίες για να τα ενώσουν. Εκτός εάν συμβεί κάτι δραστικό, δεν βλέπω τη δυναμική του νομοσχεδίου να επιβραδύνεται, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην άλλη πλευρά. Γι’ αυτό έχει νόημα να προστεθεί στο νομοσχέδιο εξωτερικής βοήθειας», αναφέρει.

Σε μία εποχή που το Κογκρέσο των ΗΠΑ βάλλεται από ιδεολογικές διαμάχες, ιδιαίτερα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, η Βουλή των Αντιπροσώπων κινήθηκε με αξιοσημείωτη ταχύτητα για να ψηφίσει το νομοσχέδιο και να το στείλει στη Γερουσία.

Παρά τον καταιγισμό κλήσεων και μηνυμάτων από χρήστες του TikTok που διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδια, η Βουλή το ψήφισε, με 352 ψήφους έναντι 65, στις 13 Μαρτίου – λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από την ενημέρωση για την εθνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε σε μία κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής.

Διαφήμιση

Μία πηγή της μουσικής βιομηχανίας που γνωρίζει τη δραστηριότητα στο Καπιτώλιο, λέει στο Billboard ότι πριν ξεκινήσει η ενημέρωση, «απομακρύνθηκαν οι συσκευές των βουλευτών και του προσωπικού, και τα οπτικοακουστικά συστήματα της αίθουσας της επιτροπής».

Μετά την πρωινή ενημέρωση, η επιτροπή επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο εκείνο το απόγευμα και ψήφισε ομόφωνα να το προωθήσει στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μουσική βιομηχανία: Σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα από τα δικαιώματα - Ανήλθαν σε 11,4 δισ. δολάρια

Η ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες

Στη Γερουσία πραγματοποιήθηκε επίσης μία ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες και προκάλεσε παρόμοια σχόλια ανησυχίας. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Eric Schmitt από το Μιζούρι δήλωσε στο Axios ότι η «ικανότητα της κινεζικής πλατφόρμας να κατασκοπεύει είναι συγκλονιστική».

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ειπώθηκε στην ενημέρωση», λέει η πηγή της μουσικής βιομηχανίας.

«Αλλά αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι πως ό, τι κι αν παρουσιάστηκε στα μέλη του Κογκρέσου από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, οδηγεί σαφώς σε αυτή την αντίδραση. Δεν βλέπεις – ιδιαίτερα τα μέλη του Κογκρέσου – να αντιδρούν με τέτοιο τρόπο και ομοφωνία», τονίζει.

«Αυτό είναι πραγματικά κάτι μοναδικό. Άνθρωποι που βρίσκονται στο Καπιτώλιο για δεκαετίες δεν θυμούνται να υπήρξε ποτέ τέτοιο επίπεδο ανησυχίας», προσθέτει η πηγή.

Μία μη διαβαθμισμένη αξιολόγηση για τις για τις απειλές του 2024 που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφορίας (ODNI) τον Φεβρουάριο μπορεί να δώσει μία εικόνα αυτών των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η έκθεση ανέφερε ότι «η Κίνα επιδεικνύει υψηλότερο βαθμό εξελιγμένης δραστηριότητας επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των πειραματισμών με τη χρήση τεχνητή νοημοσύνης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για».

«Λογαριασμοί TikTok που διευθύνονται από έναν βραχίονα προπαγάνδας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για να στόχευσαν υποψηφίους και από τα δύο πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια του κύκλου των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ το 2022», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της TikTok παρέπεμψε το Billboard στη γραπτή υποστηρίζει του προς το ODNI, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, η οποία αναφέρει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «αναλαμβάνει τακτικά δράση εναντίον της παραπλανητικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών δικτύων επιρροής σε όλο τον κόσμο, και έχει υπάρξει διαφανής στη δημόσια αναφορά τους».

«Το TikTok έχει προστατεύσει την πλατφόρμα μας σε περισσότερες από 150 εκλογικές διαδικασίες παγκοσμίως και συνεχίζει να συνεργάζεται με εκλογικές επιτροπές, εμπειρογνώμονες και ελεγκτές περιεχομένου (fact-checkers) για να διαφυλάξει την κοινότητά μας κατά τη διάρκεια αυτού του ιστορικού εκλογικού έτους», συνεχίζει η απάντηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Cardi B, Anitta και Niall Horan στο πρώτο «TikTok In the Mix» - Livestreaming συναυλία

Ο παράγοντας Taylor Swift

Η είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι η μουσική της Taylor Swift επέστρεψε στο TikTok εν όψει της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ της «The Tortured Poets Department» οδήγησε σε εικασίες ότι η αστέρας της pop, η οποία έχει μιλήσει συχνά έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των καλλιτεχνών – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο από το TikTok στην αντιπαράθεσή του με τη Universal Music Group

Στην Ουάσινγκτον, ωστόσο, ο ηγέτης του TikTok Coalition, Rick Lane, λέει: «Το αν η Taylor Swift είναι ή δεν είναι στο TikTok δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε καμία συνάντηση στην οποία έχω συμμετάσχει στο Καπιτώλιο.»

Ο Rick Lane χαρακτηρίζει την επιστροφή της Taylor Swift στο TikTok ως «μια επιχειρηματική απόφαση» που δεν διαφέρει από την παρουσία του προέδρου Joe Biden και των μελών του Κογκρέσου στην εφαρμογή, ή ακόμα και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες της UMG με το TikTok.

«Δεν μειώνει την ισχυρή διμερή/δικοινοβουλευτική υποστήριξη εντός του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου το γεγονός ότι το TikTok αποτελεί σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και πρέπει να αποσυνδεθεί από την ByteDance», υπογραμμίζει.

Έχει ο Donald Trump το πάνω χέρι;

Η επιρροή του Trump στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κάνει κάποιους στο Καπιτώλιο να προβλέπουν ότι η ψήφιση νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια σε συνδυασμό με το πακέτο εξωτερικής βοήθειας δεν είναι σίγουρη.

«Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο», λέει η πηγή της μουσικής βιομηχανίας που γνωρίζει τις διαδικασίες του Καπιτωλίου.

«Επειδή ενώ αισθάνονται την πίεση από τον πρώην πρόεδρο από τη μία πλευρά να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο, αισθάνονται επίσης την πίεση από τους ψηφοφόρους τους να το υποστηρίξουν», αναφέρει.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Olivia Rodrigo: Το «Sour» είναι το άλμπουμ από γυναίκα με τα περισσότερα streams στο Spotify

Μία ξεχωριστή διάκριση για το πρώτο άλμπουμ της Olivia...

Frank Ifield: Πέθανε ο θρύλος της country που βοήθησε τους Beatles να γίνουν γνωστοί

Ο Frank Ifield μεσουράνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία...

«Σασμός»: Ο Βασίλης Σκουλάς κυκλοφορεί το νέο τραγούδι «Σε Ποια Ζωή Να Πιαστώ»

«Σε Ποια Ζωή Να Πιαστώ», τραγουδά ο Βασίλης Σκουλάς. Ο...

Frank Ifield: Πέθανε ο θρύλος της country που βοήθησε τους Beatles να γίνουν γνωστοί

Ο Frank Ifield μεσουράνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του '60. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο...

Top Stories

Άννα Βίσση: Ακούστε το νέο τραγούδι «Χρυσόψαρα»

Η Άννα Βίσση κάνει για ακόμα μία φορά την...

Billie Eilish: Ξαναγράφει τους κανόνες της pop με το νέο άλμπουμ «Hit Me Hard And Soft»

Η Billie Eilish πειραματίζεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά στα 10...

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...