Παγκόσμιος συναγερμός για την Ticketmaster – Διαρροή δεδομένων 560 εκατομμυρίων πελατών

Ομάδα hackers ισχυρίζεται ότι απέκτησε μετά από παραβίαση των συστημάτων της Ticketmaster στα προσωπικά δεδομένα 560 εκατομμυρίων χρηστών.

Μία γνωστή ομάδα hackers ισχυρίζεται ότι παραβίασε την Ticketmaster και προσπαθεί να πουλήσει τα προσωπικά δεδομένα 560 εκατομμυρίων χρηστών της υπηρεσίας πώλησης δεδομένων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων πληρωμής τους, για 500.000 δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hackread.

Η φερόμενη ως υπεύθυνη ομάδα hacking ShinyHunters αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίαση, η οποία οδήγησε στην κλοπή δεδομένων μεγέθους 1,3 terabyte.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ονόματα χρηστών, στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες παραγγελιών και μερικά στοιχεία πληρωμής, όπως τα τέσσερα τελευταία ψηφία της πιστωτικής κάρτας ενός πελάτη, ημερομηνίες λήξης και ακόμη και λεπτομέρειες σχεδιασμένες να αποτρέπουν την απάτη (π.χ. πατρικό όνομα μητέρας).

Διαφήμιση

Στελέχη της Live Nation, στην οποία ανήκει η Ticketmaster, δεν έχουν σχολιάσει ούτε επιβεβαιώσει την παραβίαση, αλλά Αυστραλοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας δήλωσαν στο ABC ότι γνωρίζουν για ένα κυβερνο-περιστατικό το οποίο αποτελεί κομμάτι μιας διαρροής δεδομένων που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια πελάτες της Ticketmaster παγκοσμίως.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε στο ABC ότι το υπουργείο «συνεργάζεται με την Ticketmaster για να κατανοήσει το περιστατικό».

«Η διαρροή δεδομένων, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους χρήστες που επλήγησαν, οδηγώντας σε πιθανή κλοπή ταυτότητας, οικονομική απάτη και περαιτέρω κυβερνοεπιθέσεις», εξηγεί η ιστοσελίδα Hackread.

«Η τολμηρή κίνηση της ομάδας hackers να θέσει προς πώληση αυτά τα δεδομένα συνεχίζει να δείχνει την αυξανόμενη απειλή του κυβερνοεγκλήματος και την αυξανόμενη πολυπλοκότητα αυτών των κυβερνοαπειλών», σημείωσε.

Διαφήμιση

Η παραβίαση έρχεται σε μία στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να διασπάσει την Ticketmaster και τη Live Nation με βάση τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η HYBE κατέγραψε υπερτριπλάσια κέρδη το 2023 - Πού οφείλεται η αύξηση

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία αντιμονοπωλιακού ανταγωνισμού του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης μήνυσε την Ticketmaster στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία ενήργησε μονοπωλιακά.

Αξιωματούχοι της εταιρείας έχουν ορκιστεί να πολεμήσουν τη μήνυση.

Οι ShinyHunters εμφανίστηκαν στο ραντάρ των αρχών το 2020 και έχουν συνδεθεί με παραβιάσεις που επηρέασαν περισσότερες από 60 εταιρείες.

Η ομάδα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί φόρουμ του dark web για να απειλήσει ότι θα διαρρεύσει ευαίσθητες πληροφορίες των καταναλωτών, εκτός εάν πληρώσουν λύτρα οι εταιρείες που δέχθηκαν επίθεση.

Διαφήμιση

Οι περισσότερες παραβιάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση εξελιγμένων σελίδων phishing που μιμούνται τις πύλες σύνδεσης των στόχων τους, εξαπατώντας τους υπαλλήλους να εισάγουν τα διαπιστευτήρια των λογαριασμών και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Στη συνέχεια, τα μέλη των ShinyHunters χρησιμοποιούν τα κλεμμένα διαπιστευτήρια για να συνδεθούν στα συστήματα της εταιρείας και να κλέψουν δεδομένα και πληροφορίες πελατών.

Τον Ιανουάριο, ένα Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σιάτλ καταδίκασε ένα φερόμενο μέλος των ShinyHunters, Sebastien Raoult, σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ο Raoult δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για διάπραξη απάτης με ηλεκτρονικό τρόπο και κλοπή ταυτότητας με επιβαρυντικά στοιχεία.

Ο 22χρονος Γάλλος υπήκοος συνελήφθη στο Μαρόκο το 2022 και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2023.

Οι ShinyHunters φέρεται να πωλούν τα δεδομένα της Ticketmaster στο Breach Forums, μία παράνομη αγορά που μόλις πριν από δύο εβδομάδες κατασχέθηκε από το FBI.

Στις 13 Μαΐου, πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον διαχειριστή του ιστότοπου και κατάσχεσαν την πρόσβαση στα διαπιστευτήρια σύνδεσης σε ολόκληρη την υποδομή του Breach Forums, συμπεριλαμβανομένου του back-end και σε όλους τους ιστότοπούς του σε dark web και clear web.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Spotify αλλάζει το μοντέλο πληρωμής των καλλιτεχνών

«Από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, το Breach Forums λειτουργούσε ως αγορά clearnet για τους κυβερνοεγκληματίες να αγοράζουν, να πωλούν και να ανταλλάσσουν παράνομα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κλεμμένων συσκευών πρόσβασης, μέσων ταυτοποίησης, εργαλείων hacking, παραβιασμένων βάσεων δεδομένων και άλλων παράνομων υπηρεσιών», δήλωσε τότε σε ανακοίνωσή του το FBI.

Αλλά λίγες μέρες αργότερα, οι ShinyHunters φέρεται να επικοινώνησαν με τον μητρώο domain name του Breach Forums και ανέκτησαν ξανά την πρόσβαση, σύμφωνα με το Hack News, με την ειδοποίηση κατάσχεσης του FBI στον ιστότοπο να αντικατασταθεί από ένα μήνυμα που αναφέρει ότι «η ιστοσελίδα δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη».

Στις αρχές της ημέρας, το Breach Forums ενημερώθηκε ξανά, αυτή τη φορά με τα φερόμενα ως κλεμμένα δεδομένα της Ticketmaster που δημοσιεύτηκαν προς πώληση στον ιστότοπο.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

«Αύγουστος»: Η Λένα Ζευγαρά τραγουδά ένα αγαπημένο τραγούδι του Βασίλη Καρρά

Η Λένα Ζευγαρά αφήνει με τη δυναμική ερμηνεία της το δικό της στίγμα στο «Αύγουστος». Η Λένα Ζευγαρά, μία από...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...