«White Christmas»: Η ιστορία του κλασικού τραγουδιού του Bing Crosby

Κανένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι δεν έχει καταφέρει να φτάσει τη ζεστασιά του «White Christmas».

Χρόνο με το χρόνο, πολλοί καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί προσπαθούν να ξεπεράσουν το «White Christmas» του Bing Crosby, το single με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που προσπάθησαν να επαναλάβουν την επιτυχία του «White Chrismtas», το οποίο έχει σημειώσει πωλήσεις άνω των 50 εκατομμυρίων, είναι οι Carpenters με το πανέμορφο «Merry Christmas Darling», το συναρπαστικό «Little Saint Nick» των Beach Boys, το «Step Into Christmas» του Elton John και το «Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow» της Ella Fitzgerald, που μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με το «White Christmas».

Κανείς δεν κατάφερε να πλησιάσει τον Bing Crosby αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Διαφήμιση

Κάθε χρόνο, την πρώτη φορά που ακούμε τη μελιστάλαχτη φωνή του να μας λέει «I’m dreaming of a white Christmas», ξέρουμε ότι όλα είναι καλά στον κόσμο.

Η αρχική εκδοχή του «White Christmas» έχει καταστραφεί

Η ιστορία πίσω από το «White Christmas» είναι συναρπαστική.

Η αρχική εκδοχή του Bing Crosby, που ηχογραφήθηκε τον Μάιο του 1942 για την Decca Records – τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια με την πάροδο των χρόνων δημιουργούνταν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών – δεν είναι αυτή που συνήθως ακούμε σήμερα.

Ο Bing Crosby δημιούργησε ξανά μία σχεδόν πανομοιότυπη εκδοχή το 1947, επειδή η αρχική μητρική μαγνητοταινία του «White Christmas» είχε φθαρεί, καθώς το single επανατυπωνόταν συνεχώς για να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Διαφήμιση

Ένας δημιουργός εβραϊκής καταγωγής έγραψε ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα

Ο δημιουργός του τραγουδιού, ο Izzy Baline, πρώην τραγουδιστής σερβιτόρος από την Chinatown της Νέας Υόρκης, γεννήθηκε με το όνομα Israel Berlin στη Λευκορωσία και αργότερα έγινε ο Irving Berlin, ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς της Αμερικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ryan Gosling και Mark Ronson κυκλοφορούν τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή του «I’m Just Ken»

Ο Berlin, ο οποίος έγραψε και το «God Bless America», είχε έναν μουσικό γραμματέα, επειδή δεν μπορούσε να διαβάσει ή να γράψει μουσική – μπορούσε μόνο να χτυπήσει μία μελωδία στα μαύρα πλήκτρα ενός πιάνου. Όταν έγραφε ένα τραγούδι, ο Berlin συνήθως σιγοτραγουδούσε τη μελωδία και υπαγόρευε τους στίχους.

Πολλά χρόνια μετά τη δημιουργία του «White Christmas», ο Berlin ρωτήθηκε πώς ένας άνθρωπος εβραϊκής πίστης μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο τραγούδι.

«Το έγραψα ως Αμερικανός», απάντησε. Ο Berlin ήταν μόλις πέντε ετών όταν οι γονείς του και τα οκτώ αδέλφια του μετακόμισαν στην Αμερική το 1893.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκδοχή του «White Christmas» από τον Bing Crosby (η οποία, παρεμπιπτόντως, ηχογραφήθηκε σε μόλις 18 λεπτά) είναι η πλέον κυρίαρχη, είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να το διασκευάσουν. Από τον Bob Marley μέχρι τους Stiff Little Fingers, τον Willie Nelson, τον Bob Dylan, τους U2, τον Elvis Presley και την Gwen Stefani.

Διαφήμιση

Ο Irving Berlin πολέμησε ακόμη και μία νομική εκστρατεία για να απαγορευτεί η εκδοχή του Elvis Presley.

Μπορείτε να καταλάβετε τη θέση του – την ημέρα που ο Berlin μπήκε στο γραφείο του στο Broadway με το τραγούδι στο μυαλό του, είπε: «Δεν είναι μόνο το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει, είναι το καλύτερο τραγούδι που έχει γράψει ποτέ κανείς».

Η πρώτη μετάδοση

Το «White Christmas» μεταδόθηκε για πρώτη φορά την παραμονή των Χριστουγέννων του 1941, κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Bing Crosby.

Ήταν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, γι’ αυτό και πιθανώς έγινε τόσο σημαντικό τραγούδι για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο εξωτερικό. Μίλησε στους ίδιους – και σε όσους άφησαν πίσω τους – για ασφαλέστερους, πιο υγιείς καιρούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Mariah Carey: 5+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το «All I Want For Christmas Is You»

Το τραγούδι που πλησίασε το «White Christmas»

Το τραγούδι που έχει πλησιάσει περισσότερο στο να ανταγωνιστεί το «White Christmas» είναι ένα άλλο γνωστό κλασικό κομμάτι – το «The Christmas Song» του Mel Tormé.

Εκτός από τραγουδοποιός, ο Mel Tormé ήταν ένας φανταστικός τραγουδιστής που ηχογράφησε μερικά σπουδαία άλμπουμ στη Verve Records, αλλά η δική του εκδοχή δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Παρά τις επιθυμίες της δισκογραφικής εταιρείας του, ο Nat «King» Cole ηχογράφησε τη δική του εκδοχή του «The Christmas Song» το 1946 – την πρώτη από τις τέσσερις φορές που ηχογράφησε το τραγούδι.

Το «The Christmas Song» είναι ένα άλλο τραγούδι που έχει διασκευαστεί από πολύ περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Diana Ross, Paul McCartney, Stevie Wonder και Carpenters.

Nat King Cole - The Christmas Song (Merry Christmas To You)

Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών

Η φήμη του «White Christmas» είναι τέτοια που πολλοί πιστεύουν ότι ήταν το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην ιστορία, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αρχικά, είχαν προηγηθεί πολλές ηχογραφήσεις χριστουγεννιάτικων κάλαντων, κυρίως από χορωδίες.

Ένα άλλο διαχρονικό τραγούδι, το «Jingle Bells», χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ενώ το «Santa Claus Is Coming To Town» είναι μία από τις πρώτες χριστουγεννιάτικες ηχογραφήσεις της σύγχρονης εποχής.

Το «Santa Claus Is Coming To Town» μεταδόθηκε για πρώτη φορά στη ραδιοφωνική εκπομπή του τραγουδιστή Eddie Cantor το 1934 και είναι ένα άλλο από εκείνα τα τραγούδια που έχουν γίνει κανόνας των Χριστουγέννων.

Στους καλλιτέχνες που το έχουν ηχογραφήσει τα τελευταία 80 χρόνια συγκαταλέγονται οι The Supremes, η Diana Krall, ο Frank Sinatra και η Ella Fitzgerald.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  «Χριστούγεννα Είσαι Εσύ»: Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφορεί το πρώτο του χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν κυκλοφορήσει ολόκληρα άλμπουμ με χριστουγεννιάτικα τραγούδια – μεταξύ των καλύτερων είναι το «Christmas Portrait» των Carpenters, το «Ella Wishes You A Swinging Christmas» της Ella Fitzgerald, το «Christmas Songs» της Diana Krall, το «A Mary Christmas» της Mary J Blige και το «You Make It Feel Like Christmas» της Gwen Stefani.

Το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο από μία πολύ ιδιαίτερη σειρά χριστουγεννιάτικων φιλανθρωπικών άλμπουμ. Ο τίτλος του ήταν «A Very Special Christmas» και έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες σε πωλήσεις χριστουγεννιάτικες συλλογές στην ιστορία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως. Το «White Christmas» του Bing Crosby είναι το κορυφαίο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών.

White Christmas (Official Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική είσοδό τους στο μουσικό προσκήνιο με το πρώτο τους single...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...