Το Spotify δεν αποχωρεί τελικά από την Ουρουγουάη – Η διαμάχη για τις αμοιβές των καλλιτεχνών

Το Spotify είχε αντιδράσει έντονα στο νόμο της Ουρουγουάης που ζητούσε «δίκαια αμοιβή» για τους καλλιτέχνες και είχε ζητήσει διευκρινίσεις.

Αφού το Spotify δήλωσε ότι θα αρχίσει να διακόπτει σταδιακά την παροχή των υπηρεσιών του στην Ουρουγουάη την 1η Ιανουαρίου 2024, η υπηρεσία streaming άλλαξε την άπόφασή της.

«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά, ότι μας το διαβίβασαν σήμερα: Το Spotify θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Ουρουγουάη προς όφελος όλων των χρηστών», δήλωσε ο γραμματέας της Προεδρίας Álvaro Delgado σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με την El Observador.

Η αρχή της διαμάχης

Το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο ένα νομοσχέδιο που άλλαζε τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων της χώρας και απαιτούσε «δίκαιη αμοιβή» για τους καλλιτέχνες.

Διαφήμιση

Το Spotify διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη «σαφήνειας» στη διατύπωση του νέου νομοσχεδίου, επειδή δεν ήταν σαφές από πού θα προέκυπτε αυτή η πρόσθετη «αμοιβή».

«Αλλαγές που θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Spotify να πληρώσει δύο φορές για την ίδια μουσική θα καθιστούσαν μη βιώσιμη τη δραστηριότητά μας να συνδέουμε καλλιτέχνες και θαυμαστές», προειδοποίησε εκπρόσωπος του Spotify.

«Δυστυχώς δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε να λειτουργούμε στην Ουρουγουάη», πρόσθεσε.

Λύση της διαφωνίας

Ωστόσο, όπως ανέφερε η El Observador, ο Delgado δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μετά από αρκετές ημέρες ανταλλαγής απόψεων και αλληλεπιδράσεων, ιδίως με νομικές πτυχές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Υπουργός Βιομηχανίας» συμφώνησαν να «ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα υπάρξει διπλή πληρωμή από τις πλατφόρμες».

Διαφήμιση

Το Spotify εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση.

«Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης εξέδωσε την πολυπόθητη διευκρίνιση των πρόσφατων αλλαγών του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής, συγκεκριμένα ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της δίκαιης πληρωμής των καλλιτεχνών, αντί να απαιτούν από το Spotify να πληρώνει πολλές φορές για το ίδιο περιεχόμενο», δήλωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πάνω από 200 καλλιτέχνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική

«Είμαστε ευτυχείς που αυτή η διευκρίνιση θα επιτρέψει στο Spotify να συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στην Ουρουγουάη, ώστε να συνεχίσουμε να δίνουμε στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να ζουν από την τέχνη τους και σε δισεκατομμύρια θαυμαστές την ευκαιρία να την απολαμβάνουν και να εμπνέονται από αυτήν», συνέχισε.

«Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Lacalle Pou και την ομάδα του που αναγνώρισαν την αξία που παρέχει το Spotify στους τοπικούς καλλιτέχνες, τους τραγουδοποιούς και τους θαυμαστές», κατέληξε η υπηρεσία streaming.

Απολύσεις και αλλαγές ηγεσίας

Ήταν ένας ταραχώδης μήνας για το Spotify: Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε απολύσεις περίπου 1.500 υπαλλήλων παγκομσίως σε μία προσπάθεια να καλύψει το χάσμα μεταξύ της κατάστασης των οικονομικών στόχων της και του τρέχοντος λειτουργικού κόστους, όπως έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Ek σε υπόμνημά του προς το προσωπικό.

Διαφήμιση

Αυτός ήταν ο τρίτος γύρος απολύσεων για το Spotify μέσα στο 2023.

Ο Danie Ek αναγνώρισε ότι «μια μείωση αυτού του μεγέθους θα φανεί απροσδόκητα μεγάλη, δεδομένης της πρόσφατης θετικής έκθεσης κερδών και των επιδόσεών μας».

Πρόσθεσε όμως ότι είναι «πεπεισμένος ότι αυτή είναι η σωστή ενέργεια».

Λίγες ημέρες αργότερα, το Spotify ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός διευθυντής Paul Vogel θα αποχωρήσει από την εταιρεία στα τέλη του Μαρτίου.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ο Χρήστος Χολίδης δίνει όρκο αγάπης «100-0»

Ο Χρήστος Χολίδης τραγουδά για την αγάπη που μεταμορφώνει. Ο Χρήστος Χολίδης, ένας από τους πιο αγαπημένους λαϊκούς τραγουδιστές της...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...