Sex Pistols: Γιατί ο Paul McCartney ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που φοβόταν ο John Lydon

Παρόλο που ο John Lydon ήθελε να γκρεμίσει όλο το κατεστημένο της rock, ο Paul McCartney ήταν ο μοναδικός με τον οποίο φοβόταν να αναμετρηθεί.

Η punk σκηνή είχε στόχο ως επί το πλείστον να κατεβάσει τους rock stars από τον θρόνο τους και ο John Lydon ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του κινήματος της αντικουλτούρας.

Μπορεί να είχαν κυκλοφορήσει μερικές σπουδαίες μουσικές δημιουργίες στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αλλά όταν οι Sex Pistols έκαναν την ορμητική εμφάνισή τους, ο John Lydon (aka Johnny Rotten) ήθελε να πάρει όλη την παράδοση της rock, να την τσαλακώσει στα χέρια του και να ανοίξει τον δρόμο για κάτι εντελώς καινούργιο.

Ωστόσο, είχε και τα όριά του και παραδέχτηκε ότι του φάνηκε κάπως… παρατραβηγμένο να τα βάλει με κάποιον σαν τον Paul McCartney.

Διαφήμιση

Και μην ξεχνάμε ότι ο Macca δύσκολα θα μπορούσε να συναγωνιστεί το punk έτσι κι αλλιώς.

Ο Paul McCartney, έχοντας συνυπογράψει μερικά από τα πιο χαρούμενα τραγούδια των Beatles, δεν θα μπορούσε εύκολα να γράψει τους προσβλητικούς στίχους του John Lydon.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε τις καλές στιγμές του. Το «Helter Skelter» ήταν ένα άψογα ανατρεπτικό τραγούδι από το «The White Album» των Beatles, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει κανείς τραγούδια όπως αυτά των Sex Pistols από τον άνθρωπο που έγραψε το «Mull of Kintyre» και το «Silly Love Songs».

Ο Paul McCartney δεν ήταν punk στη μουσική του, αλλά στην αισθητική του υπήρχε πάντα το punk στοιχείο του.

Διαφήμιση

Παρά τις ευαίσθητες μουσικές στιγμές των δίσκων του, υπάρχουν εξίσου πολλές φορές που πήγε κόντρα στο ρεύμα. Ένα τραγούδι σαν το «Band on the Run» πάει ενάντια σε όλες τις συμβάσεις της δομής ενός pop τραγουδιού, και παρόλα αυτά καταφέρνει να γίνει επιτυχία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Helter Skelter (Remastered 2009)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Paul McCartney ήξερε πάντα ότι θα αποτύγχανε η ταινία του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band»

Ακόμη και όταν οι Wings ήταν στην ακμή του και σάρωναν τα charts, ο John Lydon θυμάται πόσο αγχώθηκε όταν συνάντησε τον Paul McCartney για πρώτη φορά.

Είχε ήδη αφήσει τους Sex Pistols για τους Public Image Ltd. και δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την ιδέα να γίνει ένας από τους επόμενους μεγάλους rock stars του κόσμου.

Σε μία συνέντευξη με τον Piers Morgan, ο John Lydon εξομολογήθηκε ότι ήταν τόσο αγχωμένος που δεν μπορούσε καν να κοιτάξει προς τον Paul McCartney.

«Ήταν απαίσιο. Ήμουν με τη σύζυγό μου Nora και πηγαίναμε να επισκεφτούμε τον αδερφό μου στο Τότεναμ. Πάμε να περάσουμε από μπροστά από τα Harrods και δύο άτομα τρέχουν απέναντι από το δρόμο, και είναι ο Paul και η Linda McCartney», θυμήθηκε.

Διαφήμιση

«Χτυπούν το παράθυρο του ταξί. Κλείδωσα την πόρτα και γύρισα το κεφάλι μου. Δεν μπορούσα να το αντέξω. Ήταν υπερβολικό για εμένα», αποκάλυψε.

Παρόλο που ο John Lydon έχει δηλώσει έκτοτε ότι έχει προσπαθήσει ενστικτωδώς να εξαλείψει την επιρροή των Beatles από τη μουσική του, ένα κομμάτι τους θα υπάρχει πάντα εκεί – και αυτό μάλλον οφείλεται στον Paul McCartney.

Απλά κοιτάξτε τις συγχορδίες που χρησιμοποίησαν οι Sex Pistols στο πρώτο άλμπουμ τους: Μείζονες συγχορδίες και fills κιθάρας στο ύφος του Chuck Berry, που δεν απείχαν πολύ από αυτό που έκαναν οι Fab Four στα χρόνια του «The Cavern».

Ο Paul McCartney ήταν επίσης αρκετά μετριοπαθής στα εγκώμιά του για τους Sex Pistols.

Είχε δηλώσει ότι αγαπούσε το τραγούδι «Pretty Vacant» και ότι είχε προσπαθήσει ακόμη και να γράψει μερικά τραγούδια με punk επιρροές στα άλμπουμ των Wings, όπως το «Spin It On» από το «Back to the Egg».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Paul McCartney: Ο John Lennon «θα λάτρευε» το νέο τραγούδι των Beatles

Το punk μπορεί να μην είναι το πιο κατάλληλο είδος για έναν rock star στην ηλικία του McCartney, αλλά αν μπορούσε να τρομάξει κάποιον σαν τον John Lydon, αυτό μάλλον δείχνει πως είχε περισσότερο θράσος απ’ όσο του αναγνωρίζαμε.

Sex Pistols - Pretty Vacant

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Ο ZAYN έδωσε την πρώτη του συναυλία μετά τους One Direction

Ο ZAYN απέφευγε τις ζωντανές εμφανίσεις εδώ και εννέα...

Ο Diddy ζητά συγγνώμη για το σοκαριστικό βίντεο με τον ξυλοδαρμό της Cassie

Ο Diddy δήλωσε «αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος». Ο Sean...

Η Eurovision θα επανεξετάσει όλα τα περιστατικά που «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων»

Η EBU απαντά στα παράπονα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χαοτικής φετινής Eurovision. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) εξέδωσε...

Top Stories

Άννα Βίσση: Ακούστε το νέο τραγούδι «Χρυσόψαρα»

Η Άννα Βίσση κάνει για ακόμα μία φορά την...

Billie Eilish: Ξαναγράφει τους κανόνες της pop με το νέο άλμπουμ «Hit Me Hard And Soft»

Η Billie Eilish πειραματίζεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά στα 10...

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...