Steve Albini: Πέθανε ο θρυλικός παραγωγός του «In Utero» των Nirvana

Ο Steve Albini είχε υπογράψει την παραγωγή του «In Utero», του τρίτου και τελευταίου άλμπουμ των Nirvana.

Ο Steve Albini, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για τον ήχο και την ηθική του independent rock, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών μετά από έμφραγμα.

Ο Albini υπήρξε frontman των θρυλικών συγκροτημάτων Big Black και Shellac, ενώ παράλληλα διακρίθηκε ως ηχολήπτης και παραγωγός για καλλιτέχνες όπως οι Nirvana, η PJ Harvey και πολλούς άλλους.

Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε στα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη 8 Μαΐου από την Taylor Hales, η οποία εργάζεται στο στούντιο ηχογραφήσεων του Albini στο Σικάγο, το Electronic Audio.

Διαφήμιση

Ο Steve Albini έγινε αρχικά γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως frontman των Big Black, ενός τρίο από το Σικάγο που έπαιζε επιθετικό rock με κιθάρες και χρησιμοποιούσε drum machine αντί για παραδοσιακό ντράμερ – κάτι σπάνιο για την εποχή.

Ήταν επίσης γνωστός για την εξίσου επιθετική κριτική του προς τους καλλιτέχνες και άλλους που πίστευε ότι ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα χρήματα ή τη δημοτικότητα παρά για τη μουσική αυτή καθαυτή.

Ο Steve Albini ήταν συνεπής στις απόψεις του. Αποδοκίμαζε τον όρο «παραγωγός», παρόλο που ουσιαστικά αυτό έκανε σε πολλές ηχογραφήσεις, και επέμενε στις κυκλοφορίες που συμμετείχε να αναγράφεται η φράση: «Ηχογραφημένο από τον Steve Albini».

Επίσης, αρνούνταν να λάβει «ποσοστά» – δηλαδή τα δικαιώματα από τις ηχογραφήσεις που έκανε – τα οποία αποτελούν συνηθισμένο οικονομικό μπόνους για τους περισσότερους παραγωγούς.

Διαφήμιση

Η αντισυμβατική στάση του και η καθοριστική δουλειά του στο άλμπουμ – ορόσημο «Surfer Rosa» (1988) των Pixies, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στον Kurt Cobain των Nirvana.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  30 χρόνια από τον θάνατο του Kurt Cobain - Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του

Ο Kurt Cobain επέμενε να συνεργαστούν οι Nirvana με τον Steve Albini για το δεύτερο άλμπουμ τους από μεγάλη δισκογραφική, το «In Utero» του 1993, προς απογοήτευση της εταιρεία τους, η οποία ήλπιζε σε μία άλλη μεγάλη επιτυχία όπως το προηγούμενό άλμπουμ τους, το θρυλικό «Nevermind».

Το «In Utero» ήταν αρκετά δυνατό, αλλά όχι τόσο φιλικό προς τα ραδιόφωνα όπως περίμεναν.

Περίπου την ίδια περίοδο, ο Steve Albini ηχογράφησε και το δεύτερο άλμπουμ της PJ Harvey, το «Rid of Me», το οποίο είχε έναν εξίσου επιθετικό ήχο.

Ο Steve Albini συνεργάστηκε επίσης με συγκροτήματα όπως οι Pixies, οι Breeders, οι Jesus Lizard, οι Mclusky και ακόμη και με τα πρώην μέλη των Led Zeppelin, τους Jimmy Page και Robert Plant, στον δίσκο τους «Walking Into Clarksdale» το 1998.

Διαφήμιση

Το συγκεκριμένο άλμπουμ ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τον λιτό, χωρίς περιττά στοιχεία ήχο του Albini, που απείχε πολύ από τις πιο περίπλοκες ηχογραφήσεις του Jimmy Page και του Robert Plant.

Αργότερα τη δεκαετία του 1990, σχημάτισε το συγκρότημα Shellac, το οποίο κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Shellac ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν φέτος μία νέα περιοδεία για την προώθηση του έκτου άλμπουμ τους – και του πρώτου άλμπουμ τους μετά από μία δεκαετία – το «To All Trains», το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Steve Albini ήταν επίσης ιδρυτής, ιδιοκτήτης και κύριος ηχολήπτης στο Electrical Audio, ένα συγκρότημα στούντιο ηχογραφήσεων στο Σικάγο.

Ακόμη και σήμερα, ο Albini αναλάμβανε παραγωγές έναντι σταθερής αμοιβής, αρνούμενος τα ποσοστά από τα δικαιώματα, σε μία κίνηση στήριξης προς τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Nirvana: Επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του «In Utero» - Με 53 ακυκλοφόρητα τραγούδια
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Ο ZAYN έδωσε την πρώτη του συναυλία μετά τους One Direction

Ο ZAYN απέφευγε τις ζωντανές εμφανίσεις εδώ και εννέα...

Ο Diddy ζητά συγγνώμη για το σοκαριστικό βίντεο με τον ξυλοδαρμό της Cassie

Ο Diddy δήλωσε «αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος». Ο Sean...

Η Eurovision θα επανεξετάσει όλα τα περιστατικά που «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων»

Η EBU απαντά στα παράπονα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χαοτικής φετινής Eurovision. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) εξέδωσε...

Top Stories

Άννα Βίσση: Ακούστε το νέο τραγούδι «Χρυσόψαρα»

Η Άννα Βίσση κάνει για ακόμα μία φορά την...

Billie Eilish: Ξαναγράφει τους κανόνες της pop με το νέο άλμπουμ «Hit Me Hard And Soft»

Η Billie Eilish πειραματίζεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά στα 10...

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...