Beatles: Η εμβληματική τελευταία συναυλία τους στην ταράτσα της Apple Corps παραλίγο να μην γίνει ποτέ

Το άγνωστο παρασκήνιο της τελευταίας συναυλίας των Beatles.

Η αποκαταστημένη έκδοση του κλασικού ντοκιμαντέρ «Let It Be» των Beatles από το 1970 έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν από την κυκλοφορία της στο Disney+.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι δημιουργοί εξήγησαν πώς μία από τις πιο σημαντικές σκηνές – και κομβικές στιγμές στην ιστορία της μουσικής – παραλίγο να μην συμβεί ποτέ.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο κοινό στο Curzon Mayfair, παρουσία του αρχικού ηχολήπτη Glyn Johns και τοτ Giles Martin – τον γιο του θρυλικού παραγωγού των Beatles, George Martin.

Διαφήμιση

Το «Let It Be», σε σκηνοθεσία του Michael Lindsay-Hogg, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους πριν από 54 χρόνια και ήταν δύσκολο να βρεθεί ένα αντίγραφό του, κυρίως επειδή οι αρχικές μπομπίνες κλάπηκαν από την Apple Corps λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που συντόνισε η πρώην DJ του BBC Radio 1, Edith Bowman, ο Jonathan Clyde, παραγωγός της ταινίας και διευθυντής παραγωγής στην Apple Corps, εξήγησε ότι το ντοκιμαντέρ «Get Back» του Peter Jackson έγινε «η αφορμή που επέτρεψε στο “Let It Be” να επανακυκλοφορήσει».

«Σε σύγκριση με τα αντίγραφα της παλιάς έκδοσης, ακούς πολύ περισσότερα πράγματα, υπάρχει περισσότερος διάλογος, περισσότερα αποσπάσματα μουσικής και η αποκατάσταση της εικόνας είναι εξαιρετική», είπε.

Σύμφωνα με τον Jonathan Clyde, όταν οι Beatles ετοίμαζαν το «The White Album», ηχογραφούσαν όλοι σε ξεχωριστά στούντιο και στις ηχογραφήσεις που βλέπουμε στο «Let It Be» στα Twickenham Film Studios του Λονδίνου τα μέλη του συγκροτήματος ουσιαστικά «προσπαθήσουν να συνδεθούν ξανά μεταξύ τους».

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Σαν σήμερα: Οι Beatles δίνουν την τελευταία συναυλία τους σε μία κρύα ταράτσα του Λονδίνου

«Ήταν σαν να έλεγαν: “Ελάτε, ας επιστρέψουμε στις ρίζες μας, εκεί που ανήκουμε, εκεί που παίζαμε στο “The Cavern” ή στο Αμβούργο, ας προσπαθήσουμε να το ξαναβρούμε αυτή τη σπίθα’», εξήγησε.

«Συγχρονίστηκαν πραγματικά ο ένας με τον άλλον σε προσωπικό και μουσικό επίπεδο και συνέχισαν απλά να ηχογραφούν τον δίσκο που προέκυψε και ο οποίος τελικά ήταν το “Abbey Road”», συνέχισε.

Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν από εκεί και πέρα για τους Beatles.

«Υπήρχαν προβλήματα στο παρασκήνιο, μία φθίνουσα πορεία που δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στον Paul (McCartney), τον John (Lennon), τον George (Harrison) και τον Ringo (Starr)», σημείωσε ο Jonathan Clyde.

«Τότε, τον Απρίλιο του 1970, ανακοινώθηκε επίσημα η διάλυσή τους. Και στη συνέχεια, η ταινία και ο δίσκος, ο οποίος είχε περάσει ξανά από παραγωγή από τον Phil Spector, κυκλοφόρησαν μαζί σαν ένα παράξενο υστερόγραφο στο τέλος της καριέρας τους», ανέφερε.

Διαφήμιση

«Έτσι, δεν έτρεφαν μεγάλη αγάπη για το “Let It Be” επειδή συνδεόταν με όλα τα προβλήματα (εντός του συγκροτήματος)», πρόσθεσε.

Ο παραγωγός αποκάλυψε επίσης ότι η εμβληματική τελευταία συναυλία των Beatles στην ταράτσα της Apple Corps στη Savile Row του Λονδίνου παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

«Είχαν στήσει τα πάντα την προηγούμενη ημέρα της συναυλίας, όλο το συνεργείο ήταν έτοιμο, όλος ο εξοπλισμός ήταν εκεί και οι Beatles λένε: “Όχι σήμερα” και ο Michael Lindsay-Hogg τραβούσε τα μαλλιά του επειδή, ως σκηνοθέτης, έπρεπε να βρει κάποια κορύφωση σε αυτή την περίοδο των γυρισμάτων. Ένιωθε μία ευθύνη», περιέγραψε.

Ο αρθρογράφος της Guardian, John Harris, ο οποίος συγκέντρωσε στο βιβλίο «The Beatles: Get Back» συνολικά 120 ώρες ηχητικού υλικό από τις ηχογραφήσεις των Beatles τον Ιανουάριο του 1969, σχολίασε: «Μοιάζει με ένα χαρούμενο τέλος με την έννοια ότι τα κατάφεραν και ανέβηκαν στην ταράτσα».

«Παραλίγο να μη γίνει. Η ιστορία λέει ότι και οι τέσσερις μέχρι το προηγούμενο βράδυ, ο George είπε ότι δεν ήθελε να το κάνει και υπήρχε γενικός σκεπτικισμός», ανέφερε.

«Φτάνουν στην πόρτα της ταράτσας, στέκονται εκεί και ο John λέει: “Να πάει να πνιγεί” και βγήκαν έξω. Ήταν πραγματικά όμορφο με έναν τρόπο μέτρια εντυπωσιακό… Το θέμα δεν είναι τα πυροτεχνήματα, αλλά το πόσο σπουδαίοι μουσικοί ήταν, έχει να κάνει και με το Λονδίνο εκείνης της εποχής», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε για τη διάλυση των Beatles, ο Jonathan Clyde είπε: «Κάποια στιγμή θα διαλύονταν. Ήταν το πρώτο μεγάλο συγκρότημα που διαλύθηκε και αυτό ήταν σοκαριστικό εκείνη την εποχή. Δεν είναι τόσο σοκαριστικό τώρα γιατί τα μεγάλα συγκροτήματα διαλύονται συνέχεια, είναι φυσιολογικό».

«Με έναν περίεργο τρόπο, οι Beatles είχαν ξεπεράσει τους εαυτούς τους και αυτό επηρέασε τις σχέσεις τους για μερικά χρόνια, αλλά μετά όλα διορθώθηκαν», κατέληξε.

John Lennon and The Beatles in their 1970 film, Let it Be - streaming May 8

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Kurt Cobain: Το τραγούδι των Nirvana που κατέστρεψε τη φωνή του

Η φωνή του τον πρόδωσε - Το τραγούδι των...

Cardi B: Ανατροπή στην ανατροπή με το δεύτερο άλμπουμ της – Πότε θα κυκλοφορήσει

Τι συμβαίνει με το νέο άλμπουμ της Cardi B. Η Cardi...

Η Adele αποθεώνει το «Espresso» της Sabrina Carpenter: «Είναι το απόλυτα αγαπημένο μου»

Η Adele δεν μπορεί να σταματήσει να τραγουδά τη...

Selena Gomez: Το πρώτο teaser από την τέταρτη σεζόν του «Only Murders In The Building»

Το «Only Murders In The Building» επιστρέφει με νέες περιπέτειες. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ για την παρέα του «Only...

Top Stories

Billie Eilish: Ξαναγράφει τους κανόνες της pop με το νέο άλμπουμ «Hit Me Hard And Soft»

Η Billie Eilish πειραματίζεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά στα 10...

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...