Pearl Jam: Ένα σκοτεινό ταξίδι προς το φως με το νέο άλμπουμ «Dark Matter»

Οι Pearl Jam σε καταιγιστική φόρμα – Το νέο άλμπουμ τους είναι ένα σκοτεινό ταξίδι προς το φως

Οι Pearl Jam κυκλοφορούν το νέο άλμπουμ τους με τίτλο «Dark Matter» και επιβεβαιώνουν ότι η αδιαπραγμάτευτη σπίθα τους καίει ακόμα.

Την παραγωγή του άλμπουμ επιμελήθηκε ο βραβευμένος με Grammy παραγωγός Andrew Watt.

Οι Pearl Jam, ένα από τα συγκροτήματα που καθόρισαν το alternative rock των ’90s, πάντα αντιστέκονταν στις απαιτήσεις της φήμης, καθώς οι αρχές τους συχνά συγκρούονταν με τις υποχρεώσεις του star system.

Διαφήμιση

Το συγκρότημα πάντα έκανε τα πράγματα δύσκολα στον εαυτό του, μία νοοτροπία που συνεχίστηκε και στον 21ο αιώνα.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός των αλλαγών επιβραδύνθηκε, με τους θαυμαστές να περιμένουν επτά χρόνια μεταξύ του άλμπουμ «Lightning Bolt» του 2013 και της τελευταίας δισκογραφικής δουλειάς τους, του πειραματικού «Gigaton» του 2020.

Γι’ αυτό και το «Dark Matter» αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Είναι βαρύ, είναι συναρπαστικό και οι κιθάρές κυριαρχούν. Οι Pearl Jam να διασκεδάζουν περισσότερο από ποτέ σε έναν δίσκο που ίσως να είναι ο καλύτερος που έχουν κυκλοφορήσει αυτόν τον αιώνα.

Το 2023, οι Pearl Jam – Eddie Vedder (φωνή), Jeff Ament (μπάσο), Stone Gossard (ρυθμική κιθάρα), Mike McCready (lead κιθάρα), και Matt Cameron (ντραμς) – αποσύρθηκαν στα Shangri-La Studios στο Malibu, όπου συνδέθηκαν ξανά και έπαιξαν με όλη τους την ψυχή υπό την επίβλεψη του Andrew Watt.

Διαφήμιση

Θα λέγαμε ότι το «Dark Matter» γεννήθηκε μέσα σε μία έκρηξη έμπνευσης, αφού το γράψιμο και η ηχογράφηση των τραγουδιών του ολοκληρώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Ως εκ τούτου, το άλμπουμ αντανακλά το ομαδικό πνεύμα αυτής της παρέας δημιουργικών συντρόφων και αδελφών που παίζουν σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Eddie Vedder και Post Malone τραγούδησαν μαζί και συγκέντρωσαν ένα εκατομμύριο δολάρια για καλό σκοπό

Όλο το αίμα, ο ιδρώτας, τα δάκρυα και η ενέργεια μίας πλούσιας καριέρας ανανεώθηκαν και κατέληξαν σε αυτό το άλμπουμ.

Ο Eddie Vedder δήλωσε: «Ανατριχιάζω, γιατί έχω καλές αναμνήσεις. Ψάχνουμε ακόμα τρόπους επικοινωνίας».

«Βρισκόμαστε σε αυτή την περίοδο της ζωής μας που μπορείς να το κάνεις ή δεν μπορείς να το κάνεις, αλλά εξακολουθούμε να νοιαζόμαστε να βγάλουμε κάτι εκεί έξω που έχει νόημα και ελπίζουμε ότι είναι η καλύτερη δουλειά μας. Χωρίς υπερβολές, νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη δουλειά μας», συνέχισε.

Διαφήμιση

Το «Dark Matter» μοιάζει κομμένο και ραμμένο για τις επικές συναυλίες τους, με κάθε τραγούδι να φτάνει συνεχώς στην πιο δυνατή έκφρασή του και να χαρακτηρίζεται από μεγαλειώδη ηχητικά τοπία.

Το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ του, το «Scared Of Fear», είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα – αγνό και επικό rock που προσφέρει συγκινήσεις, με τους Pearl Jam να χαλαρώνουν επιτέλους μέσα στον μύθο τους.

Το «React, Respond» ξεγυμνώνει την grunge από τις υπερβολές για να αποκαλύψει κάτι πιο άμεσο και αιχμηρό. Το «Wreckage» ανοίγεται λίγο παραπάνω, με μία Americana λάμψη που θυμίζει Tom Petty.

Το «Dark Matter», το οποίο έχει δώσει τον τίτλο του στο άλμπουμ, ξεκινά με τα κρουστά του Matt Cameron, τον καρδιακό παλμό αυτών των τραγουδιών, πριν αγκαλιάσει τις παραμορφωμένες κιθάρες και την υπέροχη φωνή του Eddie Vedder, που κρύβονται ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια της μίξης.

Pearl Jam - Dark Matter (Official Visualizer)

Το μεσαίο τμήμα του άλμπουμ δίνει χρόνο για μία ανάσα, αφήνοντας παράλληλα λίγο περισσότερο χώρο για να εξελιχθούν οι ενορχηστρώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Pearl Jam: Αποκαλύπτουν το εκρηκτικό νέο single «Wreckage» πριν το «Dark Matter»

Το «Won’t Tell» είναι ένα μελαγχολικό και πλούσιο τραγούδι με ένα λαμπερό ρεφρέν που αποτυπώνει τους Pearl Jam στην πιο μελωδική εκδοχή του. Το «Upper Hand» έχει μία περίεργη ψυχεδελική γοητεία, ενώ το «Waiting For Stevie» φέρει αποχρώσεις από τους The Who στις πληθωρικές στιγμές τους.

Το «Dark Matter», ένα σφιχτοδεμένο άλμπουμ που αποτελείται από 11 τραγούδια, κλείνει με μία σειρά από καταιγιστικά rock anthems.

Το «Running» είναι ένα η απόλυτη φρενίτιδα, με τη φωνή του Eddie Vedder να σκίζει τον λαιμό του και οδηγούν το συγκρότημα στον παραλήρημα. Το «Something Special» ξεκινάει με αυτοπεποίθηση, ενώ το ρεφρέν που σε κάνει να τραγουδάς μαζί θα γοητεύσει τα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Το «Got To Give» είναι ένα καθαρόαιμο σκληρό τραγούδι, που θυμίζει τους Foo Fighters στα καλύτερά τους, διατηρώντας ωστόσο εκείνο το ιδιαίτερο άρωμα των Pearl Jam.

Το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, «Setting Sun», έχει κάτι από Λατινική Αμερική και μία νωχελική ενορχήστρωση, ιδανική για το τέλος μίας μεγάλης βραδιάς.

Το «Dark Matter» κατατάσσεται με άνεση ανάμεσα στις πιο ευχάριστες κυκλοφορίες των Pearl Jam.

Απορρίπτοντας τις πειραματικές υπερβολές της πρόσφατης περιόδου τους, οι Pearl Jam επιστρέφουν στις βασικές αξίες τους: διασκέδαση, συναίσθημα και μία αδιαπραγμάτευτη σπίθα.

Οι Pearl Jam δεν έχουν την αίγλη τους με τα χρόνια και δεν είναι δυνατόν να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Είναι ακόμα εδώ, ακόμα ζωντανοί και κρίνοντας από αυτό το άλμπουμ, δείχνουν καλύτεροι από ποτέ.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Peggy Gou: Σουρεαλισμός και χρώματα στο νέο single «Lobster Telephone»

Η technicolor house της Peggy Gou στα καλύτερά της. Η Peggy...

IVE: Το music video του «Accendio» από το EP «IVE SWITCH»

Οι IVE μας προσκαλούν σε έναν ονειρικό και μυστηριώδη...

Lenny Kravitz: Θα εμφανιστεί στον τελικό του UEFA Champions League στο Λονδίνο

Ο Lenny Kravitz θα ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο...

Η Cardi B πιστεύει ότι άνοιξε το δρόμο για το νέο κύμα γυναικών ράπερ

Η Cardi B πιστεύει ότι η επιτυχία της προκάλεσε...

Childish Gambino: Κέρδισε την αγωγή που τον κατηγορούσε ότι αντέγραψε το «This Is America»

Το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ του Childish Gambino - Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απορρίψει την αγωγή δηλώνοντας ότι τα δύο...

Top Stories

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...