Πέθανε ο Dickey Betts των Allman Brothers Band

O Dickey Betts θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του Southern Rock.

Ο Dickey Betts, ο θρυλικός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης κιθαρίστας των Allman Brothers Band, έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του στο Osprey της Φλόριντα σε ηλικία 80 ετών.

Οι country επιρροές και τα φλογερά σόλο του στην κιθάρα δημιούργησαν το Southern Rock, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά ρεύματα της Αμερικής στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε τον θάνατό του με μία δήλωση που ανάρτησε στο Instagram.

Διαφήμιση

«Με βαθιά θλίψη και βαριά καρδιά, η οικογένεια Betts ανακοινώνει ότι ο Forrest Richard “Dickey” Betts (12 Δεκεμβρίου 1943 – 18 Απριλίου 2024) έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών», αναφέρει η δήλωση.

«Ο θρυλικός μουσικός, τραγουδοποιός, αρχηγός συγκροτήματος και πατέρας οικογένειας απεβίωσε νωρίτερα σήμερα στο σπίτι του στο Osprey της Φλόριντα, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του», συνεχίζει.

«Ο Dickey ξεχείλιζε από ζωή και η απώλειά του θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται.

Το 1969, ο Dickey Betts και ο μπασίστας Berry Oakley από το συγκρότημα The Second Coming της Φλόριντα συνεργάστηκαν με τον Duane Allman (κιθάρα) και τον αδερφό του Gregg Allman (πλήκτρα) από το συγκρότημα Hour Glass.

Διαφήμιση

Μαζί με άλλους δύο ντράμερ, τον Butch Trucks των 31st of February και τον Jai Johanny «Jaimoe» Johanson από τον Μισισιπή, δημιούργησαν μία νέα μπάντα που είχε έδρα το Macon της Τζόρτζια: τους Allman Brothers Band.

The Allman Brothers Band - Blue Sky - 1/16/1982 - University Of Florida Bandshell (Official)

Με τον δυναμικό ήχο δύο κιθάρων σε ένα πάντρεμα rock, blues και country, οι Allman Brothers Band αποτέλεσαν έμπνευση για πολλά όμοια συγκροτήματα σε όλο τον Νότο, πολλά από τα οποία βρήκαν στέγη στην Capricorn Records, την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε ο μάνατζερ των Allman, Phil Walden.

Οι Allman Brothers Band, οι οποίοι έγιναν γνωστοί για τις δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις τους και την ικανότητά τους στο αυτοσχεδιασμό (σε κομμάτια όπως το ορχηστρικό «In Memory of Elizabeth Reed» του Betts), σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους το 1971 με το διπλό live album «At Fillmore East».

Μετά τον τραγικό θάνατο του Duane Allman σε ηλικία 24 ετών σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα τον Οκτώβριο του 1971 στο Macon, ο Dickey Betts ανέλαβε πιο σημαντικό ρόλο στο συγκρότημα ως τραγουδοποιός, μουσικός και περιστασιακός κύριος τραγουδιστής.

Ο Dickey Betts έγραψε το διαχρονικό τραγούδι «Blue Sky» στο «Eat A Peach» του 1972, το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος χωρίς τον Duane Allman, το οποίο ανέβηκε στο No. 4 των charts.

Διαφήμιση

Το άλμπουμ «Brothers and Sisters» του 1973 ανέβηκε στο Νο. 1 των charts και περιείχε το επιτυχημένο country single «Ramblin’ Man» με την υπογραφή του Betts, το οποίο έφτασε στο Νο. 2.

Ο κιθαρίστας έγραψε κι άλλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Crazy Love» (1979) και το τελευταίο single των Allman Brothers Band που εμφανίστηκε στο Top 40, το «Straight From The Heart» (1981).

The Allman Brothers Band - Ramblin' Man (Lyric Video)

Η πορεία του Dickey Betts με τους Allman Brothers Band – στους οποίους αργότερα εντάχθηκαν οι κιθαρίστες Dan Toler και Warren Haynes, και οι δύο μέλη των σόλο συγκροτημάτων του – αποδείχθηκε μακρά, διακεκομμένη και συχνά ταραχώδης.

Ενώ οι Allman Brothers Band ήταν μία από τις μεγαλύτερες live μπάντες της εποχής, η αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών και οι θυελλώδεις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών τους οδήγησαν στη διάλυσή τους το 1976, μετά το Νο. 5 άλμπουμ «Win, Lose or Draw».

Επανενώθηκαν τρία χρόνια αργότερα και κυκλοφόρησαν το τελευταίο άλμπουμ τους που εμφανίστηκε στο Top 10 των charts, το «Enlightened Rogues».

Οι συναυλίες των Allman Brothers Band παρέμειναν δημοφιλείς τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, παρά τις μειωμένες πωλήσεις δίσκων του συγκροτήματος.

Όμως η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Dickey Betts και του Gregg Allman κορυφώθηκε το 2000, όταν ο κιθαρίστας αποχώρησε βιαστικά, υπό πυρά από το συγκρότημα που είχε συνιδρύσει 31 χρόνια νωρίτερα.

Ο Warren Haynes παρέμεινε στο συγκρότημα μέχρι την οριστική διάλυσή του το 2014.

Ο Dickey Betts, παράλληλα αλλά και μετά την πορεία του με τους Allman Brothers Band, διατηρούσε σόλο καριέρα συχνά υπό το όνομα Great Southern.

Η πιο δημοφιλής σόλο δουλειά του ήταν το πρώτο του άλμπουμ, «Highway Call», το οποίο έφτασε στο Νο. 19 των πωλήσεων το 1974, στο αποκορύφωμα της δημοτικότητας των Allman Brothers.

Εκτός από το χαρακτηριστικό μουστάκι του και την ανένδοτη συμπεριφορά του, ο Dickey Betts ήταν τόσο εμβληματικός που ενέπνευσε τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του Russell (τον οποίο υποδύθηκε ο Billy Crudup) στην ταινία «Almost Famous» (Σχεδόν Διάσημοι) του Cameron Crowe που κυκλοφόρησε το 2000.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Γιατί οι Nirvana αρνήθηκαν να ανοίξουν την περιοδεία των U2

Εκείνη την εποχή οι U2 εκπροσωπούσαν όσα αντιπαθούσαν οι...

NewJeans: Ανέμελες, γλυκές και ανεπιτήδευτες στο music video του «Bubble Gum»

Το νέο single των NewJeans που θα κάνει το...

Ο Ed Sheeran γιορτάζει τα δέκα χρόνια του «Χ» με μία επετειακή έκδοση

Το «Χ» περιείχε κλασικές επιτυχίες του Ed Sheeran όπως...

Η Billie Eilish «μόλις άρχισε» να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της – Αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό

«Ήμουν ερωτευμένη με κορίτσια όλη μου τη ζωή, αλλά απλά δεν το καταλάβαινα», αποκάλυψε η Billie Eilish. Η Billie Eilish...

Top Stories