Billy Idol: Το κλασικό τραγούδι του που ήταν εμπνευσμένο από έναν serial killer

O Billy Idol μιλά για την αγάπη του για των βωβό κινηματογράφο και την επιρροή του στα video clip της καριέρας του.

O Billy Idol είναι ένας θρύλος του punk, αλλά η δουλειά του πάντα έκρυβε περισσότερα από τα ατίθασα μαλλιά, τα δερμάτινα μπουφάν και τις συσπάσεις του προσώπου.

Έδωσε μία καλλιτεχνική πινελιά στο αρχέτυπο της punk rock και αυτό, σε συνδυασμό με τον δυναμικό hard rock ήχο του, τον καθιέρωσε ως πρωτοπόρο της «Δεύτερης Βρετανικής Εισβολής» που σάρωσε την Αμερική στις αρχές και στα μέσα thw δεκαετίας του 1980.

Με τραγούδια όπως τα «Dancing With Myself», «White Wedding» και φυσικά, την πολεμική κραυγή του «Rebel Yell», δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε ο τραγουδιστής από το Νότιο Λονδίνο να εγκαταλείψει τον ρόλο του frontman των Generation X και να αφήσει το στίγμα του ως βασικό στοιχείο του πολιτιστικού τοπίου της νέας δεκαετίας.

Διαφήμιση

Ωστόσο, πέρα από όλο το ροκ θέαμα της δεκαετίας του 1980, ο Billy Idol μπορούσε επίσης να προσφέρει και πιο τρυφερές στιγμές μέσα από τη μουσική, κάτι που θα ήταν αδιανόητο για τους θαυμαστές του παλιού συγκροτήματός του.

Όμως έγινε ξεκάθαρο καθώς περνούσαν τα χρόνια ότι το ειρωνικό και προκλητικό punk που γνώρισε ο κόσμος ήταν απλά παρελθόν γι’ αυτόν, όπως και για την ίδια την κουλτούρα.

Το πιο γνωστό αργό τραγούδι του Billy Idol είναι το «Eyes Without A Face», το δεύτερο single από το δεύτερο άλμπουμ του, «Rebel Yell».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1984 και έκανε τη διαφορά στη θεματολογία και τον ήχο του Billy Idol μέχρι εκείνη τη στιγμή, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Billy Idol: Τι έμαθε (και αγάπησε) από τη συνεργασία του με τη Miley Cyrus

Ο τίτλος του τραγουδιού, που αναφέρεται στην αγγλική μετάφραση της γαλλικής ταινίας τρόμου «Les Yeux sans Visage» του 1960, έδειχνε διακριτικά τη σχέση του Billy Idol με οπτικές τέχνες γενικότερα, παρά μόνο με τη μουσική.

Για να γιορτάσει τα 40 χρόνια του «Rebel Yell», ο Billy Idol αποκάλυψε τώρα περισσότερες λεπτομέρειες για το «Eyes Without A Face» και το εμβληματικό του music video σε ένα βίντεο για τη σειρά Vevo Footnotes που δημοσιεύθηκε στο YouTube.

Όπως είναι γνωστό, το «Eyes Without A Face» γνώρισε τεράστια επιτυχία και ήταν το πρώτο τραγούδι του που ανέβηκε στο Top 10 των ΗΠΑ, φτάνοντας τελικά στην τέταρτη θέση του Billboard Hot 100.

Billy Idol - Eyes Without A Face

Στο βίντεο του Vevo Footnotes, ο Billy Idol εξηγεί ότι αρχικό πλάνο του ήταν να γράψει ένα αντι-ερωτικό τραγούδι καθώς η μουσική εκείνης της εποχής ήταν γεμάτη με γλυκανάλατες επιτυχίες.

Επίσης, αποκάλυψε ότι εμπνεύστηκε από διάφορες ταινίες από τον βωβό κινηματογράφο, εξηγώντας τις ομοιότητές του στον τρόπο με τον οποίο σημείωναν τεράστια επίδραση με περιορισμένα μέσα.

Διαφήμιση

Μεταξύ άλλων, ο Billy Idol θυμάται αποκοιμήθηκε με βαφή στα μαλλιά του το βράδυ πριν από τα γυρίσματα και ότι η Miley Cyrus του είπε ότι πιστεύει ότι τα βίντεό του είναι από τα πιο «σέξι», όμως μία συναρπαστική διάσταση σκοταδιού στο τραγούδι δίνουν οι βωβές ταινίες στις οποίες ανέτρεξε για έμπνευση.

Ο Billy Idol ανέφερε: «Μου άρεσαν πολύ οι βωβές ταινίες γιατί ήξερες ότι έκαναν πράγματα με μπογιά, ξύλο και κόλλα. Είναι κατά κάποιον τρόπο πολύ απλά τα πράγματα, αλλά με μέγιστο αποτέλεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Billy Idol: Τι έμαθε (και αγάπησε) από τη συνεργασία του με τη Miley Cyrus

«Είχα ένα παλιό βιβλίο με πολλά παλιά στιγμιότυπα, από ταινίες του Boris Karloff όπως το “The Black Cat” όπου είναι μπροστά σε ένα βωμό με πολλούς σταυρούς πίσω του. Έτσι, πολλά από αυτά τα πράγματα με επηρέασαν στα video clips, είτε στο ““White Wedding” ή του “Eyes Without A Face”», συνέχισε.

«Αυτό προσπαθούσα να φέρω στα βίντεό μου: αυτή την παλιά επιρροή από ταινίες που είχαν κυκλοφορήσει εκατό χρόνια πριν», εξήγησε.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ο χαρακτήρας που υποδύθηκε στο τραγούδι και στο music video «Eyes Without A Face» ήταν σκόπιμα ένας «serial killer», μία ιδέα που βασίστηκε σε μία γερμανική βουβή ταινία τρόμου του 1920.

«Ήταν πιο πολύ κάτι σαν “Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι”, μία βωβή ταινία όπου όλα ήταν ζωγραφισμένα, οπότε υπήρχε ένα ψυχωτικό στοιχείο, γιατί υποτίθεται ότι ήταν κάποιος κατά συρροή δολοφόνος», ανέφερε.

Το «Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» θεωρείται έργο – ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και ειδικότερα του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Ο Billy Idol σχολίασε επίσης για το τραγούδι του «Eyes Without A Face»: «Νομίζω ότι προσπαθούσα σκόπιμα να γράψω ένα τραγούδι που δεν θα ήταν ερωτικό γιατί τα ’80s ήταν γεμάτα ερωτικά τραγούδια, άθλια και γλυκανάλατα ερωτικά τραγούδια».

«Έτσι σκέφτηκα να γράψω απλά ένα αντι-ερωτικό τραγούδι. Είναι σχεδόν ένα τραγούδι για φόνο – αυτό σκεφτόμουν, κάτι σαν έναν serial killer», πρόσθεσε.

Billy Idol - The Making of 'Eyes Without A Face' (Vevo Footnotes)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Γιατί ο Noel Gallagher θεωρούσε τους Oasis εμπόδιο στην καριέρα του

Αν δεν είχαν διαλυθεί οι Oasis, ο Noel Gallagher...

Ariana Grande και Cynthia Erivo μαγεύουν με τις φωνές τους στο trailer του «Wicked»

Η Ariana Grande και η Cynthia Erivo ενώνουν με...

Ο ZAYN λύνει τη σιωπή του για τον αρραβώνα με την Perrie Edwards: «Δεν ήξερα τίποτα»

«Ήμουν αρραβωνιασμένος και δεν ήξερα τίποτα τότε», δηλώνει ο...

Η Cardi B δεν θα κυκλοφορήσει φέτος το νέο άλμπουμ της

Η αναμονή για το δεύτερο άλμπουμ της Cardi B...

Η παράξενη εμμονή του Keith Richards των Rolling Stones με τους εξωγήινους

Ο Keith Richards των Rolling Stones δεν έχει κρύψει τον ενθουσιασμό του και την περιέργειά του για τους εξωγήινους. Ο Keith...

Top Stories

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...